DR. LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Magam is fájdalommal értesültem a közelmúltban arról, hogy még a politikai élet legtekintélyesebb résztvevői körében is előfordul, hogy a nők elleni erőszak alkalmazásának hírébe keverednek.
Az ön által említett két konkrét esettel kapcsolatban természetesen nem alkothatok ítéletet, hiszen ez az illetékes bíróságok és más jogorvoslati fórumok dolga. Tisztában vagyok azonban azzal, hogy a családon belüli és azon kívüli erőszak jelensége nem korlátozódik sem nálunk, sem a világ más fejlett országaiban a szegény, az iskolázatlan vagy más ok miatt perifériára szorult emberek szűkebb csoportjaira.
Valóban, azokkal a kérdésekkel, amelyeket a képviselő asszony jogosan felvetett, egyetértek. A politikuséletnek, a közéletnek a szereplői nagy felelősséget vállalnak, az ő viselkedésük mértékadó és mintaadó lehet. Tudom azt is, hogy a nők elleni erőszak a nők hátrányos társadalmi helyzetében gyökerezik, és ennek a felszámolása csak egy nagyon hosszú és közös munka eredménye lehet, amelyben a politikai és a közéleti szereplők, a civil és az egyházi szervezetek, valamennyi állampolgár, valamennyien politikusok, kormánypártiak, ellenzékiek egyaránt kell hogy közösen dolgozzanak.
Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal fennállása óta elsőrendű fontosságot tulajdonít mindenféle erőszak elleni küzdelemnek, így a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemnek is. Úgy gondoljuk, hogy egyszerre kell jogi, szociális, gazdasági és emberi jogi kérdéseket tisztázni. Magunk is pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy óriási történelmi adósságot kell törlesztenünk. Ki kell dolgoznunk és létre kell hoznunk a családon belüli és a társadalom más színterein a nők ellen irányuló erőszakkal szembeni védelmet, a hatékony eljárásokat biztosító jogszabályokat, az intézményrendszert és a köztudatformálás módszereit. Ennek érdekében dolgoztuk ki a köztársasági esélyegyenlőségi programot, amely egy olyan intézményrendszer felállítását célozza meg, amely a többi között a nők elleni erőszak kivédésére is irányul.
Elindítottuk, létrehoztuk az első nőházat, az esélyházakat, és a napokban az első kríziskezelő központot megnyitottuk, egy zöld számot működtetünk, amely tanácsadást nyújt a családon belüli erőszakot elszenvedett emberek számára, és komplex jogi, szociális és pszichológiai segítséget nyújt. A kríziskezelő központ megnyitása ennek a hosszú távú programnak az első lépése. A tapasztalatok alapján a közeli jövőben országszerte több hasonló intézmény létrehozását tervezzük, kiegészítve a bántalmazott nők és gyermekeik számára a nemzetközi normáknak is megfelelő, speciális ellátást nyújtó menedékotthonok fokozatos kialakításával, a rászorulóknak szakszerű támogatást nyújtó, már meglévő szervezetek munkatársai körében meghirdetett célzott lépésekkel és a lakosság érzékenységét és odafigyelését felkeltő kampányokkal.
Ahogyan ön is tudja, az idézett országgyűlési határozat több más területen, egyebek között a bírósági eljárások alkalmas meggyorsítása terén is számos feladatot ír elő a kormány számára. Az új jogszabályok, jogszabály- és eljárásmódosítások megalkotása, az intézmény- és módszertanfejlesztés, az új tananyagok és képzési programok kialakítása területén is nagyon lendületesen és nagyon hatékonyan dolgozunk, de tudjuk, hogy csak együttes erővel érhetünk el eredményeket. Örömmel olvasom, hogy a képviselő asszony ebben a nehéz, nem könnyű és nem gyors sikerrel kecsegtető munkában felajánlotta a segítségét, és az ön által képviselt párt áldozatos együttműködésére is számíthatunk.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir