PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a felszólalását, mert ennek kapcsán azért lehetőségem nyílik arra, hogy mindenkit megnyugtassak, hogy a néhány nap múlva megjelenő és június első napjaiban életbe is lépő kormányrendelet nem megnyirbálja a lakásépítés, a lakásvásárlás és a lakástámogatás rendszerét, hanem igazságosabbá teszi azt. Azért önnek is ajánlom, hogy olvassa majd el a módosításokat, hiszen valószínű, hogy akkor a mostani felszólalásából néhány dolgot módosítania kell.
A kormány megalakulása után ígéretet tett arra, hogy egy évig nem fogja megváltoztatni az előző kormány lakástámogatását, de egy év elteltével azt mondtuk, hogy felülvizsgáljuk, és a szükséges módosításokat meg fogjuk tenni. Ennek az elhatározásunknak megfelelően került sor erre a módosításra. Szükség volt erre az intézkedésre, mert 2002 márciusában talán nem kellően átgondolt, azt nem mondom, hogy szavazatszerző céllal adott az akkori kormány a használt lakás vásárlásához különböző kedvezményeket vagy indokolatlanul nagy kedvezményeket, de talán nem volt ez megfelelően átgondolva. Ennek következtében a hitel összege 2002-ben a 2001. évihez képest 900 százalékkal emelkedett, a hitelszerződéseken belül mindösszesen 15 százalék volt az új lakás vásárlásához kapcsolódó hitel. Tehát ez is azt mutatja, hogy talán ez nem volt jól átgondolva, és 20 százalék volt a lakás korszerűsítéséhez kapcsolódó hitelfelvétel. A hitelösszegnek így több mint 60 százaléka a használt lakás vásárlásához kapcsolódott, annak forgalmazásában jelent meg. Egyes ingatlanforgalmazók, ingatlanszakértők véleménye szerint ennek a hitelnek egy része nem jelent valóságos lakásszükségletet kielégítő adásvételt. Ezért volt szükség a kormányrendelet módosítására, ez az nagyrészt, amire feltétlenül szükség volt.
Szeretném megnyugtatni a képviselőtársamat, hogy a fiatalok lakáshoz jutása semmilyen szempontból nem sérült a kormányrendelet változtatása miatt, hiszen új lakás vásárlásához a legkedvezőbb kamattámogatású kiemelt hitel összegét 10 millióról 15 millió forintra emelte a kormány, ezt valószínűleg ön is elismeri, ezzel az összeggel egy fiatal család számára a megfelelő lakás már megvásárolható. Az, hogy a használt lakás esetében a jelzáloghitelt 15 millió forintban határoztuk meg, azt jelenti, hogy havonta 150-170 ezer forintos állami támogatást szüntettünk meg azok esetében, akik ennél magasabb hitelt vettek igénybe.
A kamatmértékek nem fognak változni, hiszen a kormány a bankok által felszámolt vagy a bankok által használt kamat és költségek együttes mértékének felső határát új lakás esetében 5 százalékban, használt lakás esetében pedig 6 százalékban határozta meg. A fiatal családok részére az állam továbbra is biztosítja a 80 százalékos állami garanciát, ez sem változik. A fiatal családalapító pályakezdőket segíti az a módosítás is, hogy a szülők nem tulajdonosként, hanem adóstársként lehetnek jelen a lakásvásárlásnál, így ez a változtatás azt jelenti, hogy a szülő akkor is tud segíteni gyermekének, ha egyébként saját lakásán van kedvezményes kamatozású hitel, és így ez egy fontos eleme ennek a módosításnak. Nem szükséges kiskapukat keresni annak érdekében, hogy a szülő nagykorú gyermekét hogyan tudja segíteni a lakásproblémájának a megoldásában.
(9.30)
Őszintén mondom, hogy a lakástámogatás jelenlegi rendszere igen nagy terhet jelent a költségvetés számára, ezt bizonyára ön is tudja, hiszen a 2002. évhez viszonyítva ebben az évben több mint 40 milliárd forinttal fog többet költeni erre a célra a költségvetés.
Ez összesen 200 százalékkal jelent többet, mint amit 2000-ben vagy 2001-ben jelentett. Tehát ebből is látszik, hogy a költségvetés nem vonul ki ebből a feladatból.
Összességében azt tudom mondani, hogy egyrészt kialakult egy nyugalom az ingatlanpiacon a kormányrendelettel, és azt gondolom, hogy ez fontos. Mint ahogy elmondtam, nem fog nehezedni a lakáshitelhez jutás, viszont sokkal igazságosabb ez a hitel, és mint ahogy a végén jeleztem, az állami szerepvállalás ebben a kérdésben nem csökken. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir