PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a napirend előtti hozzászólását. Azt gondolom, hogy amit ön hozzászólásában elmondott, az szinte mindenkit érint az országban; nemcsak a 3200 önkormányzatot, hanem értelemszerűen a 3200 önkormányzathoz tartozó polgárokat, választókat, akik mindennapjaikban élik meg azt, hogy fejlődés történik a kis környezetükben.
Nagyon fontosnak tartom azt, amit ön elmondott, hiszen jelenleg zajlanak azok a regionális viták, tanácskozások, ami annak a három elkészült szakmai anyagnak a vitája, amelyeket az elmúlt egy évben a minisztériumban működő IDEA-csoport vezetésével készítettünk el. Ez a három anyag a kistérségről, az önkormányzatok finanszírozásáról és a régiókról szól. Ezek a viták igyekeznek megszólítani mindenkit; nemcsak polgármestereket, nemcsak hivatalokat, hanem civil szervezeteket, vállalkozókat, pontosan azért, hogy a lehető legnagyobb konszenzussal alakítsuk ki azt a szakmai véleményt és azt a javaslatot, amit augusztus 6-ára tervezünk a kormány elé terjeszteni a közigazgatás reformjával kapcsolatban.
Itt hadd mondjam, hogy talán nem is azt kéne mondani, hogy a közigazgatás reformja, hanem a közigazgatási szolgáltatás modernizálása, hiszen ez talán egy kicsit jobban kifejezi azt a szándékot, amit szeretnénk ezzel elérni. Valóban így van, a múlt héten együtt voltunk Strasbourgban, ahol az Európa Tanács régiók kamarájában a 2000-ben készült jelentést védhettük meg, illetve ismertethettük meg a kamarával. Nagyon jól fogadták, és köszönöm is azoknak a munkáját, akik részt vettek úgy az előkészítésben, mint az ottani tanácskozásban. Azt gondolom, hogy nemzetközi értelemben is van mit tanulnunk a szomszéd országoktól, hiszen ez ott, a tanácskozáson is világossá vált, és természetesen van sok olyan tapasztalatunk, amit mi magunk is megoszthatunk a szomszédos országokkal.
Fontosnak tartom azt a gondolatot, amit mondott, az önkormányzatok felkészítését; felkészítését egyrészt az európai uniós csatlakozásra, a pályázatokra, azoknak a lehetőségeknek a kihasználására, amelyek megnyílnak előttük. Ennek több szelete van. Azt gondolom, hogy a képzés ebből nagyon fontos kérdés. Ebben az évben több száz millió forintot fordít a minisztérium az önkormányzati vezetők, polgármesterek, jegyzők, hivatali vezetők felkészítésére. Nagyon fontos ennek a személyi kérdése, és nagyon fontosnak tartom azt az infrastruktúrát, ami jelenleg még sok esetben hiányos. Hiszen ma az elektronikus kapcsolatrendszeren keresztül nagyon gyakran lehet hamarabb információhoz jutni, és ez egy-egy kistérség, egy-egy város számára nagyon fontos lehet.
A kistérségek kialakításában az az álláspont alakult ki, és azt képviseljük, amit ön is jelzett, és ezt nagy örömmel hallottam, hogy nem kívánjuk felülről meghatározni, hogyan alakuljanak ki a kistérségek, hanem az elmúlt 10-13 évben ennek van egy gyakorlata, kialakult módszere, adott feladatra, adott célra összeszerveződtek a szó jó értelmében az önkormányzatok, az önkormányzati vezetők. Ezért gondoljuk, hogy akkor sikerül jól kistérségeket kialakítani, ha ezek az együttműködések legalizálódnak most. Valójában azok a kistérségek állnak össze, amelyek korábban egy-egy szennyvíztisztító rendszerre, vagy ahogy ön mondta, kerékpárút kialakítására összeálltak, jó kapcsolat, jó együttműködés alakult ki a települések között, és ők maguk kívánják ezt a kistérséget továbbra is működtetni.
(9.20)
Ennek a folyamatnak a lezárását ez év végére tervezzük, pontosan azért, mert látható, hogy még ebben az évben is van némi mozgás. Amennyiben ezek a kistérségek összeállnak, ennek megfelelően fog az az új struktúra, az az új rendszer kialakulni, ami valószínű, hogy lehetőséget ad arra úgy a kistérségeknek, mint a régióknak, hogy azokhoz a pályázati pénzekhez hozzájussanak, amik a további fejlődésüket tudják majd szolgálni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir