DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Adós maradtam még bizonyos jogi érvekkel, amelyekre most kitérek, melyekről egyébként sok tekintetben Varga Mihály elnök úr említést is tett.
Először is, az ülés berekesztése házszabályszerűségétől független jogi tény, mellyel az ülés az előbb elmondottak szerint mindenképpen véget ér. Berekesztett ülést folytatni egy újabb ülés szabályszerű összehívása és az új napirend szabályszerű elfogadása nélkül nem lehetséges, még abban az esetben sem, ha az ülés berekesztésének még nem volt helye. Dr. Veres János tehát azon kívül, hogy felhatalmazás nélkül, önkényesen ragadta magához az elnöki jogosítványokat, úgy vezetett egy kormánypárti tanácskozást hite szerint bizottsági ülésként, hogy ezt az ülést senki össze nem hívta, és annak napirendjét senki nem fogadta el.
(18.10)
Amit Csiha Judit elnök asszony elmondott, alapvetően jogilag téves. Én egyébként a kérelem előterjesztésének indoklásaként kitértem erre, ismétlem: a Házszabály 143. § (1) bekezdése kimondja: “A Házszabály értelmezésével kapcsolatban az Országgyűlés ülésén egyedi esetekben felmerült vitás kérdésekben az elnök dönt.” Ez a bizottsági ülésekre is vonatkozik, mert ez egy olyan szabály, amit egy másik utaló szabály a bizottsági tárgyalásokra nézve is kötelezően előír. Tehát a bizottsági ülés vezetése során felmerülő azon kérdésnek az eldöntése, hogy megtárgyalták-e a napirendi pontot vagy nem, a mindenkori elnök döntési kompetenciájába tartozik.
Más kérdés, hogy ezzel szemben utólag az ügyrendi bizottsághoz lehet fordulni, ha valaki a döntést kifogásolja. Ami pedig dr. Veres János államtitkár úr mostani felszólalását illeti, azt állítani, hogy a tartós akadályoztatásra szóló felhatalmazás, amely egyébként tényszerűen valóban általános értelemben megadásra kerül, a jelen esetre vonatkoztatható, tartós akadályoztatásnak tekinteni a bizottsági elnöknek azt a távollétét, hogy berekesztette az ülést, és eltávozott a berekesztett ülésről, kérem, elképesztő jogi cinizmusra és arroganciára vall. (Közbekiáltások a Fidesz soraiban: Úgy van! - Taps ugyanott.)
Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy mindezeken a jogi evidenciákon, amikről beszéltem, a kormánytöbbség a bizottságban könnyedén túltette magát annak érdekében, hogy politikai céljait megvalósítsa, és dr. Veres János súlyosan önkényes és jogellenes eljárását (Puch László dr. Veres Jánoshoz: Maga nagyon rossz ember! - Dr. Hankó Faragó Miklós dr. Veres Jánosnak: Veres János bűnös egyrendbeli házszabálysértésben.) és annak következményeit elsimítsa. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir