DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A ma éjszaka, de különösen a tegnap éjszaka elhangzottak fényében úgy gondolom, mégiscsak szükséges, hogy tájékoztassam önöket, és elmondjam, hogy milyen szakmai, politikai és érdekegyeztetésen ment át ennek az új törvény tervezetének a kialakítása.
Az egyeztetések időrendben így alakultak. 2002. május 31-én került sor az első szóbeli egyeztetésre. Ez az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról és az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló 2001. évi CVII. törvény módosításának szükségességéről szólt. Ezen a Magyar Orvosi Kamara, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete vett részt. 2002. szeptember 11-én informális beszélgetés zajlott, az előbb felsorolt szervezetek mellett már a Motesz és az Ápolási Egyesület képviselői is jelen voltak, és szintén a 2001. évi CVII. törvény módosításának szabályozási kérdéseiről esett szó.
2002 októberének első két hetében az államigazgatási egyeztetéssel egyidejűleg a tervezetet megkapták a helyi önkormányzati érdekszövetségek, továbbá az ágazatban érdekelt összes szakmai és érdek-képviseleti szervek - ide értve az EDDSZ-t is -, mintegy harmincan. 2002. október 21-22-én szóbeli egyeztetésekre került sor a Magyar Orvosi Kamarával, a Motesszel, a Kórházszövetséggel, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével és a Magyar Gyógyszerész Kamarával. 2002. október 22-én az Egészségügyi és Szociális Érdekegyeztető Tanács tárgyalta a tervezetet. 2002. november 7-én a Nemzeti Egészségügyi Tanács - amelynek tagjai a kormány képviselői, egészségügyi szakmai szervezetek, az EDDSZ és a betegszervezetek - vitatta meg a javaslatot.
2003. január második és harmadik hete újabb államigazgatási, szakmai és társadalmi egyeztetésekkel telt, miután a csaknem száz szervezettől kért észrevétel következtében a tervezet átgondolásra érett. 2003. január harmadik hetében az egészségügyi szakmai kamarákkal szóbeli egyeztetésekre került sor, míg 2003. január 28-án a Nemzeti Egészségügyi Tanács tárgyalta meg a már átdolgozott tervezetet. 2003. február 27-én az Érdekegyeztető Tanács szociális munkabizottsága vitatta meg az Érdekegyeztető Tanács március 3-ai ülésén napirendre kerülő előterjesztéseket. Majd 2003. február 28-án a Nemzeti Egészségügyi Tanács fórumára került sor. Ez volt a legszélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetés. A fórumra 435 résztvevő kapott meghívást, akik reprezentálták az egészségügyi ellátórendszer teljes vertikumát, köztük az orvostudomány elismert szakemberei, egészségügyi intézményvezetők, gazdasági szakemberek, az egészségügyi intézménytulajdonosok képviselői, munkavállalók, az ellátórendszer több szakmai szervezete, a betegszervezetek tagjai, valamint a szakmai kamarák és az EDDSZ képviselői. A meghívottak közül 33-an fejtették ki véleményüket az ötórás vitában. Végül 2003. március 3-án az Országos Érdekegyeztető Tanács vitatta meg az egészségügy átalakításával kapcsolatos kérdéseket.
Hogyan összegezhető e vitaidőszak eredménye? Az egészségügyi ellátórendszer valamennyi szereplőjét átfogó egyeztetések során megállapítható, hogy a lakosság egészségi állapotára, valamint az ellátórendszerre vonatkozó helyzetelemzéssel gyakorlatilag mindenki egyetért. A halaszthatatlan változás szükségességét senki sem kérdőjelezte meg, az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítésének programjait alapjaiban senki sem vonta kétségbe.
A kiválasztott prioritások, valamint a megvalósítás ütemezésének kérdésében a munkavállalók több érdek-képviseleti szervezete fogalmazott meg észrevételeket. Továbbra is elutasító, de érdemi észrevételeket, javaslatokat nem tartalmazó véleményt fogalmazott meg az EDDSZ elnöke.
A 2002 novembere óta folyó széles körű szakmai és társadalmi egyeztetés alapján az állapítható meg, hogy igen nagy várakozás előzi meg az egészségügy átalakítását, és hogy az egészségügyben érdekelt minden társadalmi csoport a mielőbbi határozott cselekvést várja. A viták során a többség számára az is elfogadhatóvá vált, hogy az átalakítás hosszú és egymásra következő lépések folyamatát jelenti, részben a sokszereplős jellege, bonyolult érdekviszonyai és az egészségügy bármiféle átalakítását kísérő társadalmi érzékenység miatt.
Ez a tervezet a kormányprogramban meghatározott célokra és elvekre építve, szervezeti kereteket és formákat határoz meg az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához, megteremti az átalakulás intézményes kereteit, de önmagában csak lehetőség és nem kötelezettség az átalakulásra. És nem hiszi magáról, hogy csodát tesz, hanem első és az egyik legfontosabb lépés azon az úton, amelyen elindultunk, és amelyet végig kell járnunk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir