BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Juhászné Lévai Katalin képviselő asszony kivételes helyzetben van, és gratulálok, hogy olyan kórháza és olyan egészségügyi szolgáltató rendszere van, amely jól működik szakmailag - hál' istennek az országban sok helyütt van ilyen -, és kiválóan működik még pénzügyileg is. De kedves képviselő asszony, azt mondta, hogy a megye fejleszt, és a megye biztosít hozzá fejlesztési forrásokat. Ha ez jól menne - az utóbbi megjegyzése - a fejlesztés nélkül, akkor minek kell privatizálni? Hiszen jól működik! Nyilvánvalóan a kérdés így működik. Ha viszont a megye fejleszt, akkor ki lesz az a beruházó vagy ki lesz az a befektető, aki átvállalja majd azt a fejlesztést, azt az eszközpótlást, amit az állami finanszírozás vagy a tb-finanszírozás jelenleg nem biztosít?
Nos, azért azt tudni kell az egészségügyi szolgáltatásról, hogy az egy perszonális szolgáltatás, amelynek díja és ára van. Jelenleg az OEP-nél megtérül az a költség, amely a működéssel kapcsolatos, a fejlesztéseket pedig az önkormányzatoknak kell állniuk. Nos tehát, amíg a finanszírozás oldaláról nincs rendbe téve az egészségügyi szolgáltatás, addig csak piacvásárlás lehet, tisztelt hölgyeim és uraim; magyarul szakmai befektetők azért, hogy a piacot megvegyék, esetleg lezüllesszék, csak ilyen alkalom jöhet számításba. Meg kell kérdeznem: a jelen finanszírozási viszonyok között, tisztelt képviselő asszony vagy bármelyikünk, ha tőkével rendelkezne, privatizálna kórházat jelenleg Magyarországon? Azt hiszem, a kérdésre a válasz az, hogy nem. Nem, mert józan ésszel senki sem vállalkozik egy olyan rendszer működtetésére privát szférában, amelyben a fejlesztések, az amortizáció nem térülnek meg.
A dolognak itt a csapdája. Tehát nem old meg semmit sem a privatizáció, azért nem, mert jelenleg az árbevételben, a szolgáltatás díjában nem térül meg. Így tehát a privatizáció csakis szakmai befektetők kapcsán, piacvásárlással valósulhat meg, és nem szolgálja a beteg érdekét, és nem szolgálja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az ott dolgozók érdekét.
Köszönöm, hogy szólhattam, elnök úr, betartottam az időt. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir