KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Azt, amit ön követel, nem kell követelni, mert a Külügyminisztérium minden tájékoztatást megadott, megosztotta a közvéleménnyel (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Csak kicsit későn!) mindazokat az információkat, amelyekkel rendelkezett. Ugyanis a dolog megértéséhez tudni kell, hogy nincs semmi olyan jogszabály, amely arra kötelezne magyar állampolgárokat vagy vállalatokat, hogy külföldön végzett tevékenységükről, egyáltalán egy adott országban való jelenlétükről a magyar hivatalos szerveket tájékoztassák. Tehát lehet, hogy meglepően hangzik, de a Külügyminisztériumnak nincs ismerete arról, hogy a hivatalos kiküldötteken kívül - akik a 300 fős katonai egység és a nagykövetség összesen öt munkatársa - vannak-e; illetve azt tudjuk vagy sejtjük, hogy vannak, de hogy hányan vannak, milyen céllal, milyen vállalatok megbízásából.
Vagyis nem tudok az ön kérdésére válaszolni, hogy kinek a megbízásából, milyen céllal tartózkodott Varga-Balázs Péter Irakban, arra sem, hogy milyen tevékenységet végzett, csak azt tudta meg a Külügyminisztérium, mégpedig november 20-án egy családtag telefonjából, hogy meghalt Varga-Balázs Péter. Csak annyit tudott a rokon is, hogy egy gépkocsit vezetve érte a halál, de hogy ezt egy akna felrobbanása, egy orvlövész vagy egy közlekedési baleset okozta-e, már nem tudta megmondani. Még aznap, miután ezt a tájékoztatást a közvéleménnyel megosztottuk, kapcsolatba léptünk a budapesti amerikai nagykövettel és a bagdadi magyar misszióval. Másnap kaptuk meg azokat a részleteket, amelyeket a közvélemény ismer, mert azt is azonnal megosztottuk.
Ennek lényege, hogy egy kisteherautóval nagy sebességgel közeledett egy amerikai ellenőrző állomáshoz, felszólításra nem állt meg, a figyelmeztető lövésekre nem állt meg, és végül célzott lövéssel kioltották az életét. Ennyit kaptunk egyelőre.
Én a mai napon kiutaztattam két vezető diplomatát azért, hogy vegyék fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, illetékesekkel, vegyék föl az irakiakkal is a kapcsolatot, és tisztázzák a körülményeket. Mert az, amit mi eddig az Egyesült Államoktól kaptunk, az egy külügyminisztériumi nem hivatalos tájékoztató. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Idő!) Azért nem hivatalos, mert a vizsgálatot a Pentagon és a CIA végzi, és ők még nem fejezték be a vizsgálatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir