SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! 2003. november 13-án Gyurcsány Ferenc sportminiszter, néhány tucatnyi híve társaságában, előzetesen nem engedélyezett megmozduláson vett részt az Oktogonnál. A rendőrség készenléti egysége nem vonult ki gumibotokkal és védőpajzsokkal felszerelve, és egyetlen lovasrendőr sem bukkant fel, hogy gátat vessen ennek a zsenge demokráciánkban várhatóan páratlan méretű rendzavarásnak. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban: Miért nem?) A rendőrség vezetői nem szólították fel megafonon Gyurcsány Ferencet és tüntető társait, hogy azonnali hatállyal oszoljanak szét, és ne próbáljanak ellenállni a rendőri erőknek, különben egytől öt évig terjedő szabadságvesztés fenyegetheti őket. A rendőrség nem oszlatta fel a néhány tucatnyi embert a főváros egyik legforgalmasabb pontján, noha a megmozdulás a közlekedés rendjének aránytalan sérelmét okozta, és számos polgárt akadályozott meg abban, hogy úti céljához zavartalanul eljuthasson.
2003. december 1-jén a Lelkiismeret '88 csoport vezetője, Kocsis Imre, néhány tucatnyi híve társaságában, előzetesen bejelentett, azonban a rendőrség által nem engedélyezett tüntetésen vett részt a Stromfeld Aurél utcában. A rendőrség készenléti egysége ekkor kivonult, gumibotokkal és védőpajzsokkal felszerelve, és a lovasrendőrök egész hadserege bukkant fel a helyszínen. A rendőrség vezetői megafonon szólították fel Kocsis Imrét és néhány tüntető társát, hogy ne próbáljanak ellenállni a rendőri erőknek, különben egytől öt évig tartó szabadságvesztés fenyegeti őket. A rendőrség feloszlatta a néhány tucatnyi embert a főváros egyik legkevésbé forgalmas pontján, a késő esti órákban, arra való hivatkozással, hogy a tüntetés a közlekedés rendjének aránytalan sérelmét okozza.
Tisztelt Miniszter Asszony! Az ön megítélése szerint alkotmányosan járt-e el a rendőrség akkor, amikor politikai alapon diszkriminálta Kocsis Imréék tüntetését, míg Gyurcsány Ferencet kivételezett bánásmódban részesítette, és szemet hunyt az előzetesen nem engedélyezett megmozdulás megtartása felett? Hogyan fordulhat elő az, hogy a Belügyminisztérium által irányított rendőrség visszaél a közlekedés rendjének aránytalan sérelmére vonatkozó jogszabályi passzussal, és politikai alapon kedvez bizonyos erőknek, míg a másik oldalon erőszakot alkalmaz a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó személyekkel szemben? (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Diktatúra!)
Tisztelt Miniszter Asszony! Mit jelent a közlekedés aránytalan sérelme? Ön valóban komolyan gondolja azt, hogy ötven vagy hatvan ember aránytalanul akadályozza a közlekedést a késő esti órákban egy kihalt mellékutcában akkor, ha kritikát fogalmaz meg a kormánnyal szemben? De egyáltalán nem akadályozza a közlekedést a főváros legforgalmasabb közlekedési csomópontján akkor, ha az MSZP-t éltető röplapokat oszt szét a járókelőknek?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir