SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Úr! Magyarország közvéleménye az utóbbi napokban a sajtóból értesülhetett az egész világot érintő, aggasztó hírről, miszerint az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország sem ratifikálja az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről szóló, 1997-ben kötött kiotói jegyzőkönyvet. Ez az egyezmény arra kötelezi az ipari országokat, hogy az üvegházhatást, vagyis a felmelegedést okozó gázok kibocsátását 1990-től 2012-ig átlagosan 5,2 százalékkal csökkentsék.
A kiotói jegyzőkönyv életbelépésének két feltétele van. Az egyik feltétel, miszerint legalább 55 ország aláírása szükséges, már teljesült, hiszen a mai napig a kiotói jegyzőkönyvet már 119 ország ratifikálta. De a másik feltétellel komoly bajok mutatkoznak, minthogy a másik feltétel úgy szól, hogy a ratifikáló országok legalább az összes széndioxid-kibocsátás 55 százalékáért legyenek felelősek. Tudjuk, hogy az Egyesült Államok 2000 márciusában deklarálta a nem aláírást, márpedig az USA a kibocsátott CO2 36,1 százalékáért felelős; Oroszország 17,4 százalékért.
Ha tehát ez a két nagyhatalom, a két nagy ország együttesen megtagadja a kiotói jegyzőkönyv aláírását, ratifikálását, akkor ez nem léphet érvénybe. Az üvegházhatásért felelősnek tartott szén-dioxid-kibocsátás világméretű csökkentése az ENSZ Milánóban folyó klímakonferenciájának is témája, és ennek elnökéül önt választották meg az utóbbi napokban, tisztelt miniszter úr.
Kérdésem tehát, hogy a december 12-éig tartó konferencia milyen fejleményekkel szolgálhat, illetve hogy milyen megoldások lehetségesek a kiotói egyezmény megmentésére.
Várom válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir