DR. PERSÁNYI MIKLÓS

Full text search

DR. PERSÁNYI MIKLÓS
DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! A Föld egészét, így hazánkat is érintő éghajlatváltozásra csakis globális összefogás vállalkozhat. Az a keretegyezmény, amelyet az ENSZ égisze alatt 1992-ben kötöttek - és ennek hazánk is részes fele -, sokrétű együttműködését indította meg a feleknek; például új tiszta technológiák kifejlesztése és átadása, szénkötő erdőségek védelme és telepítése vagy a már sajnos elkerülhetetlen károk enyhítésére való felkészülés a leginkább szenvedő jövő elé néző országokban.
Az üvegházgázok kibocsátásának csökkentési programját rögzítették a felek a kiotói jegyzőkönyvben, amelyet már eggyel több, már 120 ország - ahogy az elmúlt hét végi legfrissebb információim ebből adódnak - ratifikált, köztük hazánk is. A legnagyobb kibocsátásért felelős Egyesült Államok valóban nem tette ezt meg - jelenleg elzárkózik -, az Orosz Föderáció szükséges, hogy a ratifikációt elvégezze ahhoz, hogy az egyezmény hatályba lépjen.
Az elmúlt héten a milánói konferencián - ahol egy esztendőre a konferencia elnökévé személyemben Magyarország képviselőjét választották - a hivatalos orosz delegáció nem arról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, hogy Oroszország nem fog ratifikálni, hanem hogy továbbra is vizsgálják a ratifikáció várható hatásait.
A hatályos éghajlat-változási keretegyezmény égisze alatt - ennek ellenére, hogy a kiotói jegyzőkönyv ratifikációja nem történt meg - továbbra is folynak a nemzetközi közösség erőfeszítései. Ennek szellemében a keretegyezmény jelenlegi elnökeként célként azt tűztem ki, hogy a bizalmat erősítsük meg a felek között; erősítsük az együttműködést különösen a fejlett és a fejlődő országok között; olyan döntések elfogadását segítsem, amelyek hozzájárulnak a feltételezett káros hatások mérsékléséhez.
(16.00)
Holnapután a konferencia magas szintű szakasza kezdődik, várhatóan több mint 90 miniszterrel. A megnyitón az EU elnöki szerepét jelenleg betöltő Oroszország miniszterelnöke is részt fog venni. Remélem, hogy az ülésszak elnökeként Magyarország nemzetközi tekintélyét azzal is gyarapítani tudom, hogy közreműködésem nyomán magas szintű politikai tárgyalásokban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) előrehaladás lesz.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir