DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Köztársasági Elnök Úr! Engedjék meg, hogy kormányunk tagjait egyenként is bemutassam néhány szóval.
Büszke vagyok arra, hogy a kormány tagja Görgey Gábor miniszter úr. Ő az, aki a kulturális irányzatok között meg tudja teremteni azt az összhangot, amire igen nagy szüksége van az országnak. Biztos vagyok benne, hogy a miniszter úr képes lesz arra, hogy biztosítsa azt, hogy a kultúra a politikától függetlenül működjön, és biztos vagyok benne, hogy a politikába is tud egy kis kultúrát hozni. (Taps. - Görgey Gábor felállva köszöni meg a tapsot.)
(11.50)
Kóródi Mária miniszter asszony, akinek igen jelentős, igen nagy parlamenti tapasztalatai vannak, aki - mindannyian tudjuk - harcos alkat, és ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy a környezetvédelem olyan ember kezében lesz, aki szívén viseli és meggyőződéssel képviseli ezt az ügyet. Kóródi Mária. (Taps. - Dr. Kóródi Mária felállva köszöni meg a tapsot.)
Kiss Péter miniszter úr, akiről tudjuk azt, hogy a munkaügyek, a foglalkoztatás, a társadalmi párbeszéd meggyőződéses híve. Kiss Péter, aki szükségképpen egy olyan minisztérium vezetését vállalta és kapta meg, amely minisztérium természetesen tartozik a szociáldemokrácia törekvései közé: a foglalkoztatás, a munkaügyek kérdése; és természetesen tartozik ebbe a körbe az, hogy kialakuljon az a fajta társadalmi párbeszéd, amit mindannyian akarunk, mindannyian szeretnénk, és ami a nemzeti konszenzus egyik alapfeltétele. Kiss Péter. (Taps. - Kiss Péter felállva köszöni meg a tapsot.)
Csehák Judit miniszter asszony, aki talán a legnehezebb feladatot kapja ebben a kormányban, mégis bízunk benne maximálisan. Ő az a személy, aki ártatlan nagy kék szemekkel olyan kemény dolgokat tud mondani, ami, azt gondolom, az ellenfelek számára is elgondolkodtató, ugyanakkor olyan társadalmi, emberi érzékenységről tesz tanúbizonyságot, ami kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen tárcát vezessen, ahol a családügyek, a szociális kérdések és az egészségügy együttesen van jelen. Csehák Judit. (Taps. - Dr. Csehák Judit felállva köszöni meg a tapsot.)
Juhász Ferenc miniszter úr, aki - úgy gondolom, és ezt itt talán többen gondolják, mint csak egyszerűen a kormánypártok képviselői - az igazán tehetséges fiatal politikusgenerációhoz tartozik. Nem lesz könnyű feladata, mert a haderőreform kérdésében tovább kell menni, meg kell valósítani ezt a haderőreformot, ami szükséges ahhoz, hogy az ország biztonságban élhessen, szükséges ahhoz, hogy a szövetséges kötelezettségeknek eleget tudjunk tenni, és a magyar fiatalok számára egy olyan jövőt tudjunk biztosítani, ahol a biztonság jelen van az ország életében. Juhász Ferenc miniszter úr. (Taps. - Juhász Ferenc felállva köszöni meg a tapsot.)
Lamperth Mónika miniszter asszony, aki legjobb tudomásom szerint az első női belügyminiszter az országban, aki határozott és kemény egyéniség, és akitől én azt várom, hogy egyszerre érvényesítse, együttesen érvényesítse az önkormányzatokkal kapcsolatban az elkötelezettségét, és ugyanakkor a rendészetben is rendet tartson. Miniszter asszony. (Taps. - Dr. Lamperth Mónika felállva köszöni meg a tapsot.)
Kovács Lászlót talán nem kell külön bemutatnom. (Közbeszólások és derültség a Fidesz soraiban: Nem! Nem! - Szórványos taps a Fidesz soraiból.) Ritka pillanat, köszönöm szépen. Szeretném mondani, ez azért is jó érzés, hogy Kovács László Magyarország külügyminisztere, mert nemzetközileg elismert emberről van szó, olyanról, akit a világban ismernek, elfogadnak, tisztelnek, partnernek tekintenek, és aki itt Magyarországon is kivívta magának a tekintélyt. Kovács László nagy feladatot vállal magára, hiszen az európai uniós csatlakozás tényleg itt van a küszöbön. Ennek a koordinációja, az előkészülete és végigvitele, annak a munkasornak a végigvitele, amit az előző kormányok együttesen csináltak és ennek a realizálása egy igen szép feladat, nagyon nagy kihívás, és én biztos vagyok benne, hogy Kovács László ennek eleget tud tenni. Kovács Lászlónak emellett természetesen számos más feladata marad, hiszen mint miniszter (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Miniszterelnök!) - mondom, mint miniszter -, olyan feladatokat kell végezzen, hogy az a fajta egyensúly, amely a világgal való kapcsolattartásunkra jellemző, hogy a világ más tájaival is meglegyen a megfelelő kapcsolatunk az Európai Unión túlmenően is, ezt is neki kell végezni, és jól kell végezni. Kovács László külügyminiszter. (Taps. - Kovács László felállva köszöni meg a tapsot.)
Kiss Elemér miniszter úr, akiről tudjuk azt, hogy a közigazgatásban igen jártas, nagy tapasztalatokat szerzett személy, a feladata nagyon összetett és nagyon bonyolult, nagyon sokfajta munkát kell összehangolnia és koordinálnia. Biztos vagyok benne, hogy ez az új kihívás a számára egyúttal egy nagy lehetőséget jelent, hogy megmutassa, hogy a közigazgatási jártassága mellett és a koordinációs jártassága mellett mint miniszter a politika terén is helyt tud állni. Kiss Elemér miniszter úr. (Taps. - Dr. Kiss Elemér felállva köszöni meg a tapsot.)
Magyar Bálint miniszter úr, aki elkötelezett a magyar oktatásügy iránt (Derültség és moraj a Fidesz soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Jaj!), mondom, elkötelezett a magyar oktatásügy iránt, aki tudja, hogy milyen nagy a felelőssége annak, aki a jövő iparával foglalkozik, a jövővel foglalkozik, azokkal a fiatalokkal, akik a következő időszakban Magyarország sorsát és jövőjét meghatározzák. Magyar Bálint egyszerre híve legjobb ismereteim szerint az oktatásban a stabilitásnak és a modernizációnak, és ezt várom tőle. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyenfajta közelítésen keresztül a magyar oktatásügy nyer az ő személyével. Magyar Bálint miniszter úr. (Taps. - Dr. Magyar Bálint felállva köszöni meg a tapsot.)
Bárándy Péter miniszter úr, aki Görgey Gábor mellett a másik civil a kormányban, olyan személy, aki nagy tekintélyt vívott ki a saját szakmájában, elismert ember, aki nemcsak jó szakember, de elkötelezett híve a demokratikus rend működésének, elkötelezett híve a jogbiztonságnak. Bárándy Péter miniszter úr. (Taps. - Dr. Bárándy Péter felállva köszöni meg a tapsot.)
Csillag István, aki a kutatás területén és a gyakorlati gazdasági munka területén is egyaránt bizonyított az elmúlt években, akinek nagy tapasztalatai vannak, aki tudja, hogyan működik a közigazgatás, és tudja, hogy hogyan működnek a vállalatok, és akinek az lesz az egyik legfontosabb feladata, hogy a reálszférát, a reálszféra logikáját és gondolkodását a kormányba úgy illessze be, hogy a magyar gazdaság teljesítménye optimális legyen. Emellett igen fontos feladata lesz az, hogy az infrastrukturális fejlesztések terén megtegye azokat a szükséges lépéseket, megteremtse azt a hátteret, amivel a magyar infrastruktúra valóban képes európai szintű infrastruktúrává fejlődni. Csillag István. (Taps. - Dr. Csillag István felállva köszöni meg a tapsot.)
Kovács Kálmán miniszter úr, aki - mint tudjuk - egyetemen tanított, egyetemi tanár, emellett az informatika kérdéseiben igen jártas személyiség, aki elkötelezett híve annak, hogy Magyarország az informatika területén megszerezze azt a hátteret, amivel modern országként tud működni, ahol az internet természetes eszköze a magyar polgároknak, és ahol ez a fajta fejlesztés természetes igénye a közigazgatásnak is, a vállalati szférának is és az oktatásnak is. Kovács Kálmán miniszter úr. (Taps. - Kovács Kálmán felállva köszöni meg a tapsot.)
(12.00)
László Csaba a kormány legfiatalabb tagja; éveinek száma hármassal kezdődik még, ez irigylésre méltó dolog. Ennek ellenére László Csaba elismert nemzetközi szaktekintély, egyetemi tanár, a nemzetközi világban és a magyar gazdasági életben tudják és ismerik a nevét, és azt várom tőle, hogy biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek mellett a magyar vállalkozói kör jól tud fejlődni, és olyan teljesítményekre képes, amelyek alapján azok a vállalások, amiket megfogalmaztunk a programban, teljesülhetnek is. László Csaba miniszter úr. (Taps. - Dr. László Csaba felállva köszöni meg a tapsot.)
Németh Imre, aki az életét az agráriumban töltötte, aki az agrárprogram elkészítésében derekas szerepet vállalt, és aki a vidékfejlesztés és a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából nemcsak elkötelezett személy, hanem - ami igen nagy érték - hozzáértő ember. (Derültség a Fidesz soraiból.) Németh Imre miniszter úr. (Taps. - Dr. Németh Imre felállva köszöni meg a tapsot.)
És végül, de nem utolsósorban Jánosi György, aki egy olyan tárca vezetésére kapott megbízást, amelyiknek az a kötelessége, hogy a magyar fiatalság számára keresse a perspektívát, találja meg azokat a megoldásokat, amelyek mellett kedvük, erejük és energiájuk van képezni magukat. Olyan fiatalokat szeretnénk az országban, akik elégedettek, akik jól érzik magukat, akik egészségesek, és ezért van, hogy a gyermek, az ifjúság és a sport ügyei egy minisztérium kezében összpontosulnak. Jánosi György elkötelezett ebben a kérdésben, jó szervező, kitűnő munkabírású; biztos vagyok benne, hogy ezt a feladatot is úgy fogja elvégezni, hogy a magyar fiatalság számára is elégedettséget okozzon. Jánosi György miniszter úr. (Taps. - Dr. Jánosi György felállva köszöni meg a tapsot.)
Azt kívánom minisztereimnek, hogy jól szolgálják az országot. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir