DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE (független): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! 1998-ban Letenye város szocialista polgármesterének meghívására szlovén, magyar és horvát részvevőkkel megrendezett konferencián vettem részt Letenyén, azzal a címmel, hogy "Hová vezetnek autópályáink és útjaink?". Gondolom, most már nem hívna meg erre ez a szocialista képviselő-polgármester.
Abban a helyzetben a kérdésfelvetés jogos volt, hiszen a szlovén és a horvát fél gőzerővel építette és ma is építi a magyar határhoz vezető autópályákat, gyorsforgalmi utakat. A külföldiek célzatos felvetését is értve, a polgári kormány lendületes munkába kezdett, amihez az Európai Unió is segítséget nyújtott. 1994-98 között ugyanis az MSZP-SZDSZ-kormányzatnak nem volt szándéka az építés elindítása ezekre az autópályákra és autóútszakaszokra, és a külföldiek - de egyébként a magyarok is - a helyzetet kilátástalannak ítélték meg.
A munka eredményeként ez év tavaszán megnyílt az Unió schengeni követelményeinek is megfelelő határátkelőhely Letenyén. A múlt év végén összeálltak azok a pénzügyi feltételek is, amelyek alapján Tornyiszentmiklóstól és Letenyétől, tehát a horvát és a szlovén határtól az építkezések ez év, tehát 2002 tavaszán elkezdődhettek volna az M7-esen és a 70-esen. A vonatkozó kereskedelmi szerződések a polgári kormány autópálya- és útépítési elképzeléseinek megfelelően csak aláírásra vártak, a gépek pedig arra, hogy a földbe és a kavicsba belemarkolhassanak.
De jött az új kormány, mindent leállított, miközben majdnem mindenkit felállít; állítólag mindent ellenőriz - de csinálni nem csinál semmit. A zalaiak, de főként a letenyeiek és a környékbeliek a jelek szerint nemcsak az MSZP és az SZDSZ üvegzsebprogramjának estek áldozatul, de kiderült, hogy a kormány által folytatott üreszseb-politikának is, miközben az üveg is kormolódni, homályosodni látszik időközben.
(11.10)
Tisztelt Miniszter Úr! A fentiek alapján ugyanúgy aktuális a kérdés, mint '98 őszén: Hová vezetnek a szlovének és a horvátok autópályái ma, 2002 vége felé? Kék cédulára tett ígéreteiket mikor kívánják olyan cédulára ráírni, hogy az építkezések valóban elkezdődhessenek, azaz Letenyén, Tornyiszentmiklóson a markológépek beindulhassanak? Ha valós versenyt akarnak, miniszter úr, akkor miért nem térünk rá mielőbb az európai normáknak megfelelő közbeszerzés gyakorlatára a közbeszerzési komédia helyett? Hiszen ez az időhúzás is hozzájárult a késlekedéshez.
Várom szíves válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir