MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság november 6-ai ülésén megtárgyalta a T/1270. számú törvényjavaslatot. Feladatom az, hogy a többségi véleményt tolmácsoljam a tisztelt Háznak.
Az első és legfontosabb megállapítás az volt, hogy Magyarország egy versenyképes, erős, jólétet biztosítani tudó Európában érdekelt. A közvélemény-kutatások ezt szintén alátámasztják. Ez megkíván némi önkorlátozást minden nemzet részéről, amely részt vesz egy ilyen integrációban. Így vannak ezzel a németek, a franciák vagy akár a portugálok is, akik élvezni kívánják egy összefogás, egy integráció előnyeit.
Ha egy kicsit előretekintünk, akkor nagyobbnak tűnnek az előnyök, mint a hátrányok, különösen, amikor azt látjuk, hogy milyen mérhetetlen a koncentráció a világgazdaságban. Ebben a helyzetben Európa sem lehet közömbös. Utalnék az amerikai-kanadai-mexikói gazdasági együttműködésre, Kína gyors gazdasági növekedésére vagy az ázsiai együttműködésre.
Hangsúlyosan vetődött fel, hogy ez a törvényjavaslat nem a Medgyessy-kormánynak készült. Ez a törvényjavaslat a mindenkori - és ezt aláhúzom, a mindenkori - magyar kormány és parlament, valamint a nemzeti parlament és az uniós parlament közötti jogmegosztást, együttműködést teszi lehetővé. A Magyarországon élők többsége Európában, európai módon kíván élni.
A törvényjavaslat tárgyalása három részre volt osztható. Az első részben az uniós vagy csatlakozási klauzulát, amely általános felhatalmazást és hatáskört biztosít a közösségi jogrendszer magyarországi alkalmazhatósága érdekében, a többségiek támogatták. A második fejezetet, amely a kormány és a parlament viszonyát szabályozza, szintén elfogadásra javasolja a többség. Míg harmadsorban kisebb fontos technikai módosítások, mint a választójog területén az önkormányzati választásokon az aktív és passzív választójog, vagy az európai parlamenti választásokon történő részvétel lehetőségének a megteremtése volt még téma.
Elhangzott a népszavazásról is néhány gondolat. Ezzel kapcsolatban egy sommás megfogalmazás, hogy Magyarország jövője nem lehet politikai zsarolás tárgya, márpedig itt az elmúlt hetek csatározásai ilyet sejtetnek; különösen azért nem, mert a csatlakozási szerződés, amely várhatóan február 19-ig rendelkezésre fog állni magyar nyelven is, kielégíti a közvélemény tájékoztatásának jogos igényeit is. Így konszenzusos alapon megtalálható egy olyan időpont, akár ez március 15. is lehet, amely időpontig a vállalás, azaz a csatlakozási szerződés tartalma megismerhető.
Összefoglalva: a költségvetési és pénzügyi bizottság 14 igen, 4 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett az Országgyűlésnek általános vitára ajánlja a törvénymódosítást.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir