DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Örömmel hallottam és hallhattuk Lezsák Sándor képviselőtársam felszólalását. Szeretném biztosítani a Fidesz-Magyar Polgári Párt részéről a teljes támogatásunkról ezt a javaslatot illetően. Még annyit tennék hozzá - hiszen a 10-10 perces keretek ebben a vitában nagyon rövidek -, hogy ez az egész csatlakozásunk szempontjából részletkérdés volt, nagyon fontos részletkérdés, de mivel mindenre nem jutott idő, mi külön erre nem tértünk ki. Készül az a módosító javaslat a Fidesz-Magyar Polgári Párt részéről, amit benyújtunk annak érdekében, hogy az aktív, passzív választójog szempontjából a "magyarországi lakás vagy tartózkodás" kitétel a szövegből maradjon el, vagyis minden magyar állampolgárnak választójoga legyen. Persze, azt hiszem, nem egymást kell ebben meggyőzni.
(18.10)
A kormánypárti képviselőket kérjük ebben rugalmasságra, és talán segítendő, hogy ők is csatlakozni tudjanak ehhez a gondolathoz, szeretném emlékeztetni őket, hogy egyszer már eljutottak ők is ide. Az 1994-98 közötti, az új alkotmány megalkotása érdekében vitt kísérleteink során, az egyeztetések során az akkori hat pártból, azt hiszem, öt párt - az SZDSZ nem -, köztük a Magyar Szocialista Párt is akkor elfogadta azt, hogy minden magyar állampolgárnak legyen választójoga.
Az új alkotmány nem született meg, és ennek az elmaradásával, úgy tűnik, az MSZP elfeledkezett erről az álláspontjáról is. Örülnénk, hogyha revideálná ezt. Nem vadonatúj álláspontot kellene a magáévá tenni, hanem vissza kellene térnie ahhoz, amit '94-98 között az alkotmányozás során a magáévá tett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tehát még egyszer: támogatjuk ezt a javaslatot. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir