DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A népszavazási időpont kérdéséhez szeretnék nagyon röviden hozzászólni. Egyrészt politikai megközelítésben szeretnék emlékeztetni arra, hogy a kormány eredeti elképzelése is az volt, hogy a szerződés aláírását kövesse majd a népszavazás, és végül az Országgyűlés hozza meg az alkotmány 19. §-a szerinti döntést a szerződés megkötéséről. Tehát itt tulajdonképpen a kormánynak nem kellene mást tenni, mint visszatérnie a saját korábbi, még nyáron kialakított álláspontjához.
Jogilag is nagyon fontos kérdésre irányította Herényi képviselő úr a figyelmet. Tudniillik ettől az egész népszavazási ügytől tehermentesíthetnénk az alkotmánymódosítás ügyét. Nehogy már ezen bukjon meg a dolog, az alkotmánymódosítás, hogy nem tudunk megállapodni a népszavazás időpontjában! Nem tudom, jól értettem-e képviselő úr előadását, de nekünk is van egy elképzelésünk erről, és akkor lehet, hogy ez egybevág. A Fidesz-Magyar Polgári Párt azt javasolja, hogy az alkotmány a népszavazást illetően csak annyit rendelkezzék, hogy az alkotmánymódosítás és a csatlakozás kérdésében népszavazásnak, ügydöntő népszavazásnak van helye. Ez szükséges az alkotmányban, mert ma az alkotmány ezt nem teszi lehetővé. És utána a népszavazás során fölteendő kérdést, a népszavazás elrendelését bízza egy másik kétharmados törvényre.
Egyébiránt a köztársasági elnöknek már most biztosított a hatásköre a népszavazás időpontjának kitűzésére, mert az a köztársasági elnök hatáskörébe tartozó kérdés, alkotmányos rendelkezés folytán egyébiránt. Tehát mentesíthető ettől a népszavazási vitától az egész alkotmánymódosítás ügye, és ha a kormány valóban azt akarja, hogy szülessen meg az alkotmánymódosítás, akkor fogadja el, mondjuk, ezt a megoldást, és akkor egy külön törvényben tudjuk rendezni ezt a kérdést, és az abban való nehézségek nem akadályozzák meg a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás megszületését.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir