DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Az a furcsa helyzet fog előállni, ami azért egy ilyen szakmai vitában és tényleg egy politikailag teljesen mérsékelt vitában megengedhető, hogy a saját frakciótársammal fogok egy bizonyos kérdésben vitába szállni, ez a bizonyos kisebbségi választás kérdése, a kisebbségi önkormányzati választásokon való részvétele az uniós polgároknak.
Az én megítélésem szerint ez nem biztos, hogy kedvező hatást váltana ki a magyarországi kisebbségek számára, hiszen ez azt jelenti, hogy egy uniós polgár is ugyanazokat a választási kedvezményeket kaphatja meg, ugyanazokkal a választási kedvezményekkel indulhat a választáson, mint egy magyarországi kisebbségi, ami azt eredményezheti, hogy, mondjuk, egy németországi német Magyarországon olyan kisebbségi kedvezményeket kapna ezen a választáson, mint egy magyarországi német, nem is beszélve arról a problémáról, hogy például majd a spanyol kisebbségi önkormányzat létrejötte vagy a portugál kisebbségi önkormányzat létrejötte, nem biztos, hogy ennek van valami értelme a Magyar Köztársaságban.
Tehát én értem azt a jótékony szándékot, hogy a magyar kisebbségi modellt próbáljuk az Európai Unióban szorgalmazni, és azt próbáljuk az Unióba bevinni, de azt hiszem, hogy pontosan fordítva kellene a dolgot érvényesíteni, lehet, hogy nekünk kellene majd javasolni az Európai Unió különböző szervezeteiben, hogy a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszert valósítsák meg, mondjuk, Szlovákiában vagy máshol valósítsák meg, az Európai Unió tagállamaiban, de én úgy ítélem meg, hogy olyan hibát ne kövessünk el, amellyel a magyarországi kisebbségek számára a jelenleginél kedvezőtlenebb, hátrányosabb helyzetet idézünk elő, és én a kisebbségi önkormányzati választást, a kisebbségi önkormányzati rendszert a magyar belső jog részének tekintem, nem feltétlenül kell az uniós polgárokat ezekbe a kedvezményekbe engedni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir