IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! A 6., a 7. és a 8. ponthoz szeretnék hozzászólni, és szeretném kiemelni ezen pontoknak a közösségét, amelyben egyeznek.
Ugyanis, ha figyelmesen elolvassuk Orosz Sándor képviselőtársunk módosító indítványát, amely a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek művelésben tartásának elősegítését, a tájvédelem birtokpolitikai eszközökkel történő támogatását jelöli meg fő prioritásként, én szeretném még ehhez természetesen hozzátenni, hogy a talajvédelmet és tájvédelmet volna ideális ebben a megfogalmazásban megjelölni. És ehhez kapcsolódik Pap János képviselőtársam 7. pontban megjelölt módosító javaslata, amely a földtulajdonosi és földbérleti rendszer kialakulásának elősegítését teszi fő prioritásként az első helyre. És ugyanígy a 8.-ban pedig b) pontként, de gyakorlatilag fő prioritásként jelöli meg a családi gazdaságok, a mezőgazdasági termelők, valamint a földhasználók gazdálkodásának elősegítését.
Valójában a közös ezekben véleményem szerint az, hogy ha egy egészséges gazdálkodási struktúrát akarunk létrehozni, amely illeszkedik az ökológiai adottságokhoz, és megfelelő érdekeltségi háttérrel látja el ezt, akkor belátható, hogy végeredményben Orosz Sándor képviselőtársunknak a módosító javaslata is a családi gazdaságok irányába tolja el ezt a kérdést, ezt a prioritási sort. Hiszen jobb gazdája egy adott földterületnek nehezen képzelhető el, mint aki életvitelszerűen is ott él helyben, a saját családjával műveli, ténylegesen gazdálkodik ezen a földterületen, ebben az esetben képzelhető az el, hogy ökológiailag is a legideálisabb megoldást tudja választani, és a támogatási formákat is a legcélszerűbben tudjuk az európai új normáknak megfelelően közvetíteni a gazdálkodó felé. Ugyanis egy gyengébb termőhelyi adottságú földterületnél is a tulajdonosi szerkezettel, tehát azzal, hogy ezt a földterületet tulajdonában tudja az illető gazdálkodó, és mint tulajdonos is és mint gazdálkodó is ragaszkodik ehhez a földterülethez, természetesen az európai példákat szem előtt tartva láthatjuk, hogy sokkal alkalmasabb azoknak a műveleteknek az elvégzése, amelyek egy termőhelyi adottságot tekintve kedvezőtlen körülmények esetén a tájfenntartást, az ökológiai értékek megőrzését szolgálják. Természetesen egy békési, hektáronkénti negyven aranykoronás földterület esetében egészen más a helyzet, nyilvánvaló, hogy ott egy nagyüzemi gazdálkodás sokkal célszerűbbnek mutatkozik. De ha az ország jelentős részét megnézzük vagy a nagyobbik részét hazánk területének, akkor szinte mindenütt olyan változó adottságú, inkább kedvezőtlen termőhelyi adottságú területekkel találkozunk, ahol figyelembe kell venni ezeket a feltételeket.
Én tudom, hogy nem tagadja ezt a tisztelt kormánypárt, hogy a családi gazdaságokat preferálni és segíteni kell, de úgy érzem, hogy nem őszinte ez a megnyilvánulás, és elbillen a törvénytervezet a földbérlők oldalára, amelyet igazolt a költségvetés módosításánál, ahol az elővásárlási jogok sorrendjét megfordították, és ezzel gyakorlatilag a családi gazdaságoknak az egészséges létrejöttét és a tulajdonhoz való jutást, az egészséges birtokszerkezet kialakítását kivették a kezükből. Tehát ez a preferenciasor megszűnt (Az elnök jelzi az idő leteltét.), ezért én ajánlom a figyelmükbe, hogy ezeket a módosító javaslatokat vegyék figyelembe.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir