DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Elnök Úr! Megy az idő, úgyhogy mondom közben - jó? Az ajánlás 18. pontjához kapcsolódok, de igazából nem e pontról fogok beszélni, hanem arról, ami elhangzott, és ehhez kapcsolódik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon fontos pont ez: oktatás, kutatás, egyéb különleges rendeltetésű gazdaságok. Ha valahol lemaradásunk van az elmúlt 15-20 évben, akkor ez ez. Az ország összes agrártudományi egyetemén, főiskoláján már régen működni kéne olyan tartamkísérleteknek, amivel az igazi folyamatokat tudnánk nem modellezni, hanem bemutatni. Mert ma nagyon sok esetben másról beszélünk, mint ami történik. És bizony a végzettség azért lenne fontos, tisztelt képviselőtársaim, mert ha csak néhány elemet, mondjuk, a termesztéstechnológiából kiemelnénk, akkor önök nagyon furcsa dologra jönnének rá, és tudnék ilyet mutatni önöknek, nem is egy dolgot. Amikor a mezőgazdaságban a növénytermesztés nyereségessége minimális, akkor semmiféle pluszköltséggel, csak szellemi tőkével és odafigyeléssel nagyon sok mindent lehetne tenni. Egy talajműveléssel, annak a módjával, a vetési idővel és annak a módjával, rendkívül sokat lehetne tenni.
Tehát amikor arról beszélünk, hogy a végzettség fontos-e, akkor azt mondom, hogy igenis fontos, és amennyiben mód és lehetőség van rá, kérem az előterjesztőt, hogy igenis ezt a pontot tegye be, mert ennek itt kell lenni. Én azt hiszem, ha egyszer majd arról fogunk vitatkozni a Házban, ami a szakma és a lényeg, akkor biztos, hogy nagyon jó, nagyon szép és előremutató vita lesz, de ha ennek a beszélgetésnek vagy ennek a vitának semmi más értelme nem lenne a későbbiekben, mint az, hogy az agrár-felsőoktatási intézményekben ezek az úgynevezett tartamkísérletek elindulnak, én azt gondolom, hogy akkor már nagyon fontos lenne.
Az elnök asszony megfogadta, hogy lesz egy nyelvész a Házban, és azt mondta, hogy örül neki, hogy 12 év után ezt ő javasolhatja; én meg nagyon örülök neki, hogy 12 év után tehetem ezt a javaslatot, és lesz ilyen. S lehet, hogy 12 év után egyszer végre a mezőgazdaságban is lesz egy olyan vonal, egy olyan úton indulunk el, ami előremutat, pozitív és jó eredményeket hoz.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir