DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Kollégák! Képviselőtársak! - azt hiszem, helyes, ha így mondom. Szanyi képviselőtársamhoz hasonlóan én azt szeretném, ha a földbirtok-politikáról beszélnénk. Egyetlenegy gondolat: Magyarországon az 1970-es időszakban a vidék statisztikailag mérhetően gazdagodott - meg kell nézni, hogy mi volt akkor. 1990-től a vidék szegényedik - meg kell nézni ezt, ennyi.
Ezért ez a birtokpolitika arra törekszik, hogy lehetőséget teremtsen egy olyan gazdálkodásra, amely megítélésünk szerint biztosítani fogja a vidéken élők foglalkoztatását, a vidéken élőknél - nem egy falunál két család, hanem egy-egy falunál - a komolyabb megélhetés lehetőségét. Szeretnénk elérni azt, amit Godó képviselőtársam mondott, hogy a környezetgazdálkodást elősegítve, a biotermelést elősegítve egy Európában jól eladható termékstruktúrával tudjunk piacra lépni, s természetesen szeretnénk elérni azt, hogy a fiatal agrárvállalkozók kapjanak földet.
Én azzal egyetértek, hogy lehet, hogy sorrendben ez nem ott van, de benne van a sorrendben, kiemelten. Ha ebből a birtokpolitikából valami hiányzik, egyvalami nagyon hiányzik: nem kötjük iskolai végzettséghez, mint a világon mindenhol. Én megint azt mondom, hogy ezt közgazdász, jogász barátaimmal vitattam meg, azt mondták, hogy szigorú, amit előírtok, megállja a versenyt, de miért nem mertétek már megkövetelni azt, hogy földet Magyarországon az kapjon tartósan, még egyszer mondom: az új vállalkozók közül, akik megfelelő iskolai végzettséggel rendelkeznek, és ismerjétek el a régieket mint fölhasználókat.
Én ezért gondolom azt, és ezzel a gondolatot befejezem, hogy a lehetőségek között ma egy korszerű, versenyképes mezőgazdaságot megalapozó birtokpolitika van előttünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir