DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt képviselő Úr! Egy rövid és egy hosszabb választ tudok adni. A rövid válasz annyi, hogy nem igaz; mindannak, amit a munkaügyi kirendeltségek végeznek, van jogi háttere, jogszabályok alapján dolgoznak.
A munkaügyi központok tevékenysége amúgy igen sokrétű, a munkanélküli-ellátásokat - munkanélküli-járadék, nyugdíj előtti munkanélküli-segély -, valamint a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal kapcsolatos eljárásokat alapvetően az államigazgatási eljárási törvény szabályozza, természetesen a foglalkoztatási törvény által megengedett eltérésekkel. Ezek az eltérések főleg azokat az eljárásokat érintik, amikor a kérelem teljesítéséről a munkaügyi központ mérlegelési jogkörben dönt. Ilyenek a foglalkoztatást elősegítő támogatások, amikor a rendelkezésre álló pénzeszközök nagysága, valamint a kérelmek, a pályázatok száma is meghatározó szerepet játszik abban, hogy megítélhető-e a kért támogatás.
A támogatások forrása - mint azt nyilván ön is tudja - a megyei és fővárosi munkaügyi központok részére a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprészéből biztosított decentralizált pénzügyi keret. Annak érdekében, hogy ezek a pénzeszközök az egyes támogatási formákra, a munkaerő-piaci helyzet helyi sajátosságaira figyelemmel kerüljenek felhasználásra, meghatározó szerepe van a megyei munkaügyi tanácsoknak. A megyei munkaügyi tanács dönt a decentralizált keret felhasználásának elveiről, az egyes aktív foglalkoztatási támogatások, például a képzés, bértámogatás és így a közhasznú munka arányáról is.
A nyújtható támogatás mértékét, a folyósítás időtartamát a foglalkoztatási törvény állapítja meg, a törvényi kereteken belül a munkanélkülit foglalkoztató munkaadó számára biztosított támogatás az adott megye munkanélküliségi helyzetétől, a munkanélküliek számától, összetételétől, a munkaalkalmak számától is függ.
A második kérdésére a válaszom ugyancsak rövid: eddig is és ezután is figyelembe vesszük (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) mindazoknak a javaslatait, akik a munkaügyi szervezetben dolgoznak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir