DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY (SZDSZ): Tisztelt Államtitkár Úr! A miniszterelnök úr aláírásával megjelent 147/1998-as kormányrendelet az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság feladataként szabta meg a tudás alapú gazdaság és a társadalom technológiai modernizációjának, valamint a vállalkozások versenyképességének elősegítését, a kutatás-fejlesztés és az innováció nemzetközi feltételeinek erősítését, továbbá az innovációt előmozdító tevékenységek ösztönzését. Ezeknek és a hozzájuk illeszkedő egyéb feladatoknak a teljesítését csak az iparral, a szolgáltatással, illetve általában a gazdasággal való legszorosabb kapcsolat szavatolhassa. Tehát ipar, szolgáltatás és gazdaság.
Az OMFB stratégiájának és technológiapolitikájának egyik kulcseleme - a hazai tudásintenzív gazdaság kiépítésének elősegítése céljából - a külföldi befektetők Magyarországra vonzása, valamint a hazai és a külföldi magánvállalkozások innovációs készségének ösztönzése. A gazdaságok versenyképessége a lehető legszorosabb összefüggésben van a kis- és középvállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységével is, melynek fő ösztönzője és támogatója eddig az OMFB volt, mint az államtitkár úr is tudja.
Véleményünk szerint a gazdaságpolitikától, a reálszférától elszakított szervezeti keretek között mindez működésképtelen lesz. E tekintetben kiemelt eszközt jelentenek továbbá az OMFB elismert és széles körben közismert pályázati rendszerei, amelyeket megfelelő felkészültség és színvonalas szakmai kapcsolódási pontok nélkül nem lehet eredményesen működtetni. A szakmai közvélemény ezért megdöbbenéssel és aggodalommal fogadta a kormány döntését, melynek értelmében az OMFB irányítása a reálszférát képviselő gazdasági minisztertől az oktatási miniszterhez került.
Kérdezem ezért az államtitkár urat, mi indokolta a nem egészen egy esztendővel a műszaki fejlesztés jogállását és tevékenységi körét meghatározó kormányrendelet hatálybalépése után a gazdasági miniszter OMFB-irányítási és kapcsolatrendszerének felrúgását.
(14.10)
Másodszor: végiggondolta-e a kormány a döntése következményét, hogyan teljesíthetők a gazdasági, szakmai hátterét vesztett OMFB-vel a kormányzati programból fakadó olyan feladatok, mint a versenyképesség, a kormányzati technológiapolitika megalapozása, a kis- és középvállalkozásoknál folyó innováció támogatása, kutatás-fejlesztési kapacitások bővítése?
A harmadik kérdésem nem szerepelt, csak az önhöz kérdés formájában eljuttatott anyagban, de ha tud, akkor kérem, hogy válaszoljon erre: mi az OMFB Oktatási Minisztériumba integrálásának tervezett módja? Megőrzi-e a műszaki fejlesztés legalább a Gazdasági Minisztériumban biztosított relatív önállóságát?
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir