DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Agrárkamara '94. év végén alakult meg, elnökét az akkori miniszterelnök, Horn Gyula úr nevezte ki. Az agrárkamarának mint köztestületnek elsődleges feladata az agrárgazdálkodók érdekeinek védelme és a tevékenységükhöz kapcsolódó hatósági feladatok ellátása. Ezeket a feladatköröket a minisztérium folyamatosan adta át az agrárkamarának, a feladatok céljához és nagyságához rendelt támogatásokkal és eszközökkel segítette a kamara működését: így 1995 és '98 időszakában a kamara informatikai rendszerének kiépítéséhez és fejlesztéséhez 80 millió forint költségvetési forrást és 300 ezer ECU Phare-segélyt biztosított, a gazdajegyzői hálózat működtetéséhez az FVM részére adatok szolgáltatására pedig összesen 2,4 milliárd forint összeget adott át. A minisztérium a juttatásokat rendre átutalta, viszont az agrárkamara az FVM elvárásai szerinti informatikai rendszerének kialakítását és az adatszolgáltatást nem teljesítette.
A 80 millió forint minisztériumi forrás átutalása két 40 millió forintos részletben történt, annak ellenére, hogy a minisztérium szakmai főosztályai ezt határozottan ellenezték. A Magyar Agrárkamara a mai napig sem számolt el tételesen sem a 80 millió forinttal, sem a többi átutalt összeg felhasználásával.
Megállapítható, hogy az agrárkamara részére történt átutalások szakmai szempontból nem megalapozottak, politikai döntés eredményeként kerültek végrehajtásra. Súlyosbítja a feltárt visszásságok megítélését, hogy az agrárkamara az informatikai rendszerének kialakítását és fejlesztését más forrásokból is finanszírozta, így a Pénzügyminisztériumtól, a Hitelbanktól és az Ipari Minisztériumtól is kapott forrásokat. A támogatások egy része azonban feltehetően nem a meghatározott cél érdekében került felhasználásra, mivel az agrárkamara '97. év végén még szinte ugyanott tartott informatikai rendszerének kiépítésében, mint három évvel korábban, 1995. év elején.
A Phare-pénzekből vásárolt informatikai eszközök nyilvántartása, leltározása, selejtezése, az átadások dokumentálása a mai napig sincs rendben sem az agrárkamaránál, sem a minisztérium főosztályain, illetve a minisztérium gazdasági hivatalánál.
Kérdésem a miniszter úrhoz:
A folyamatosan elkövetett szabálytalanságok ismeretében milyen intézkedéseket tervez a Földművelésügyi Minisztérium? Kezdeményezi-e a miniszter úr az agrárkamara elnökének és a számítógép-beszerzésekben érintett kamarai vezetőknek a törvényes felelősségre vonását?
Várom szíves válaszát. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir