DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A parlamentben nem először tettük föl mi, képviselők azt a kérdést, hogy van-e esélyegyenlőség a felsőoktatásban. Hiszen azt tapasztaljuk, hogy miközben '90 óta folyamatosan nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók létszáma, egyre többen vannak, akik kiesnek, vagy nem tudják folytatni a tanulmányaikat, részben a tandíj, részben a tankönyvek és a taneszközök árának növekedése vagy pedig a kollégiumi díjak növekedése miatt.
Minden európai ország arra törekszik, hogy esélyegyenlőség legyen, hiszen egy szegényebb sorsú családnak is legyen lehetősége arra, hogy a gyereke tovább tudjon tanulni. Most mégis a magyar esélyegyenlőségről szeretném megkérdezni miniszter urat, hiszen egy megdöbbentő dokumentum került a kezembe, méghozzá egy olyan dokumentum, amely szerint a magyar hallgatók, akik a határainkon kívülről jöttek, havi 10 ezer forint/fő/hónap ösztöndíjban részesülnek, szemben azokkal az orosz, kazah és mongol hallgatókkal, akik 15 ezer forint/hó ösztöndíjat kapnak.
Az a kérdésem, tisztelt miniszter úr, hogy ha a határainkon belül az esélyegyenlőség jelentős mértékben megkérdőjelezhető elsősorban anyagi okok miatt, akkor vajon milyen meggondolásból született az a miniszteri rendelet, amely kivételt tesz az orosz, mongol és kazah hallgatókkal?
(14.20)
Miért nem elsősorban a határon túl élő magyar hallgatókkal teszünk kivételt? Kérdezem ezt annál is inkább, hiszen most a polgármesterek világtalálkozóján (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a továbbtanulás lehetősége mindenki számára felmerült.
Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir