DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A lényeglátó politikus nem a történelem megismétlését remélve vagy félve fordul a múltba; hanem mindenekelőtt azért, hogy megértse, mi az, ami megoldásra került, mi az, ami megoldatlan maradt, mi az, ami folytatásra vár.
Tisztelt Országgyűlés! Ebben a sorozatban a Magyar Demokrata Néppárt nevében mindenekelőtt tisztelettel és hálával gondolok 1848-49 nagy nemzedékére, amely az államalapítás óta a legnagyobb tettet hajtotta végre Magyarországon.
Hosszú lenne elregélni, vagy akár csak pontokban felsorolni, mi alapozza meg ezt. Sok elhangzott itt ma - sok elhangozhat még. Én mindössze kettőre szeretnék utalni e rövidke időben. Az egyik a nemzet megújulása, a jogkiterjesztés révén; a másik az alkotmányos jogállam szerepének meghatározása, a nemzet önkormányzata, Magyarország önrendelkezése szempontjából.
Az elsőről: valóban, két nemzedék tűzte céljául, hogy a nemzet megújulása, a jogkiterjesztés révén néhány százezerből sokmilliós nemzetet teremtsen a magyarságból; olyat, amelyik ellen tud állni Herder kemény jóslatának: kis idő múltán nem lesz magyar a germán és szláv tengerek között. Ahogy Kossuth mondta: ha más okunk nem lenne - de van! -, akkor, hogy Európa politikai mérlegében többet nyomjunk, az is indokolt lenne, hogy polgári nemzetté öleljük az ország minden lakosát.
De van más ok is: az, hogy fenyeget bennünket az önkényuralom, s ennek csak úgy tudunk ellenállni, csak úgy tudjuk megakadályozni, hogy éket verjenek közénk, hogy a meglévő heterogenitást fokozzák, ha elérjük, hogy valamennyiünk örömére egy egységes nemzetté tudunk formálódni.
Amit 1848 megtett, azt nem lehet csak jelszavak formájában felidézni. Hadd mondjak egy-két tényt. Magyarország népességének 79 százaléka élt 1848 küszöbén földesúri függésben. Ez a 79 százalék kiszakadt belőle. Hogy milyen terhek számolódtak fel, hosszan lehetne idézni. Erdéllyel együtt számítva, legalább 50 millió ingyen robotnaptól szabadult meg a nép. A jobbágygazdák termésük 20 százalékát nem kellett hogy ingyen átengedjék tovább - és nem sorolom a tényeket.
Legyen szabad - sok történésznek ellentmondva - arra utalni, hogy a felszabaduló 79 százaléknak több mint 90 százaléka földdel szabadult meg: vagy jobbágybirtokával, vagy azzal, hogy a határbeli haszonvételeket a házas zsellérek illetményföldre válthatták át legelő- vagy erdőhasználatuk fejében. Ha keresik, hogy a magyar nép s a magyar parasztság miért ragaszkodik annyira a termőföldhöz, akkor ebbe nagyon messzemenően belejátszik az, hogy megélte a nincstelen is a tulajdonszerzés örömét, és a mai napig akkor érzi igazán egyenlőnek magát, ha ezzel a lehetőséggel rendelkezik.
És a jogkiterjesztés más útjai - igaz, sok probléma volt nemzetiségi vonatkozásban. De ne felejtsék el, már a reformkorban a híres nyilatkozatok arról szólnak, hogy az érdekegyesítést a más nyelvű népiségek óvatos kíméletével kell végrehajtani - '47-ben. '48-ban a legilletékesebb beszél arról, hogy a közszabadság közáldásait mindenkire ki kell terjeszteni. S '49-ben megszületik - a fél glóbusznak példaadóan - az az országgyűlési határozat, amely arról beszél, hogy biztosítani akarjuk - és felsorolja, hogy milyen eszközökkel - a velünk együtt élő nemzetiségiek szabad nemzeti kifejlődését.
S a vallási téren: kiteljesítik a protestánsok vallásszabadságát. Megerősítik a görög-keleti egyház önkormányzatát. A zsidóknak megadják a polgári és vallási egyenjogúságot, külön hivatkozva érdemeikre, hűségben és munkálkodásban, nemzeti háborúnk ügyében - az indokolást idéztem.
És a másik téren? Hangzott el itt sok minden az alkotmányos szabadság megteremtéséről. Kérem, az idő azt mutatja, hogy csak szavaim vannak már, de akkor legalább nem akármilyenek. Ez a felelős kormányzat, amelyet nem egyszerűen a felelősség szankcionálása, a mulasztó miniszter parlamenti bíróság elé állításának kemény lehetősége, hanem az átérzett államférfiúi felelősség vitte arra, hogy nem - mint annyian mondják - nemzeti mohóságból, hanem felelős elkötelezettségből megpróbálja mindazt megtenni s mindazt intézményben és erőben a nemzet számára biztosítani, ami lehetővé teszi, hogy a magyarság az ingatag Habsburg-birodalmat túlélje; és sorsa nem a kiegyezést követő dualizmus kényszerpályáján, 1914-1920 megrázkódtatásain át vezessen a következmények felé.
(17.30)
Ezek voltak az igazi államférfiak, tudásban, látásban, hűségben, önfeláldozásban! Ha követni tudjuk őket a kor követelményeinek megfelelve, akkor a sírjaikra őszinte könnyeket
taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir