KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy a vádak igazak-e vagy nem, ez bíróság dolga, tehát a vádakat bíróság előtt kell megfogalmazni, mert itt felelőtlenül meg lehet tenni, ott pedig felelősséggel, és ez nagyon fontos különbség.
A második: miért kell Magyarországnak megállapodnia? Ez az egész kérdéskör a Szigetköztől a Dunakanyarig a Duna térségét évtizedekre meghatározza, és egy nagyon jelentős kérdéskör, ami évtizedek óta foglalkoztatja is a közvéleményt, a szakembereket és minden felelősen - és sokszor felelőtlenül - gondolkodó személyt. Meggyőződésem, hogy Magyarország érdeke a megállapodás, és nemcsak azért, mert Hága ezt írja elő számunkra, hanem azért is, mert a hágai döntésnek megfelelően az 1977-es szerződés célkitűzéseinek - az árvíz- és vízkormányzás, a környezetvédelem, az energia és a hajózás mint négyes célkitűzés - megvalósítása számunkra akkor kedvező és a térség számára is, ha ez már új szemléletben, az azóta eltelt évtizedek korszerű környezetvédelmi, energetikai, hajózási és vízkormányzási szemléletében fog megvalósulni. Ezért nagyon nagy érdeke Magyarországnak, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely figyelembe veszi azt, hogy időközben évtizedek teltek el.
Ezt a feladatot kapta a tárgyalódelegáció vezetője, Nemcsók államtitkár úr, és ezen belül az Országgyűlés még meghatározott saját határozatával súlyponti elemeket is. Hiszen az országgyűlési határozat mondja ki, hogy messzemenően figyelembe kell venni a környezetvédelmi, a Szigetköz vízpótlásával, illetve a hajózhatóság biztosításával kapcsolatos szempontokat. Ebből következőleg tehát az a fő kérdés, hogy a magyar fél miként tudja érvényesíteni ezeket a szempontokat a megállapodásban. Tehát az a fő kérdés, hogy miként, és nem az a fő kérdés, hogy ennek az elemében duzzasztómű vagy nem duzzasztómű tartozik, hanem az egészet kell egységesen szemlélni.
Természetesen ezeket az erőfeszítéseket csak szakmailag megalapozottan lehet elvégezni. Ezt szolgálja a Duna Iroda fölállítása kiváló szakemberekkel, és ezt szolgálja az Akadémia, a tudomány és a szakértő testület bevonása. Ezért nagyon fontos, hogy figyelemmel legyünk a szaktestületek véleményére. És ezt segíti elő a parlament kontrollja, amely a környezetvédelmi bizottságon keresztül folyamatosan és itt, a Ház előtt bármikor megvalósítható.
Én egyetértek egyébként azzal az állásponttal, amely sok ponton és többek között az Akadémia anyagában is egyértelműen körvonalazódik, hogy természetesen végleges megállapodást nem lehet kötni az ökológiai, gazdaságossági, finanszírozási szempontokra is kiterjedő részletes hatástanulmány nélkül.
Még egy gondolatot engedjenek meg: nem volt és általában nem is lesz - mondhatjuk nyugodtan - olyan nagy területet, térséget érintő beruházás, nagy projekt, amelynek kapcsán spekuláció vagy a spekuláció vádja ne ütné fel a fejét. Évtizedekkel ezelőtt is volt már például az M3-as autópálya vélt nyomvonalában kisajátítás vagy birtokvásárlás, a múlt században is és most is, és sorban említhetnénk azokat a nagyberuházásokat, amelyek területeket érintenek.
Én azt gondolom, hogy ha ilyen vád vagy ezzel kapcsolatos bizonyíték van, az nem a kormányzat munkáját, hanem azt a térséget érinti. Ha ott önnek ilyen konkrét vádja van, képviselő úr, akkor a bíróságnál szinte kötelessége is megtenni a feljelentést.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir