GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A mezőgazdasági termelők kiszolgáltatottsága az utóbbi években tovább nőtt. A mezőgazdasági termelők és a kereskedők közé hosszú évtizedek óta nepperek, felesleges bonyolítók, közvetítők léptek. Többen felhívtak Kisbér térségéből, a Kisbér környéki falvakból, hogy a bajai székhelyű Korn Kft. tavaly is, tavalyelőtt is átvette a mezőgazdasági termékeket, gabonát, kukoricát, árpát, triticalét, különböző gabonaféléket, és hosszú hónapok óta nem fizet.
A szegény parasztság, amelynek egyedüli bevétele a gabona, ügyvédhez fordul, ez szintén pénzbe kerül a parasztságnak, és sajnos a bíróságok leterheltsége folytán ezek az ügyek évekig elhúzódnak. Igen ám, de jön a következő gazdasági év, ősszel műtrágyát, fémzárolt vetőmagot s a többit kellett volna venni. Nem tudták megvenni, maradt tehát megint a rossz technológia. Mivel pénzügyi forrás nem állt rendelkezésre, így az elkeseredett parasztság jelentős része - épp az ilyen maffiózó-tevékenységet folytató nepperek, bonyolítók miatt - lehetetlen helyzetbe került.
Magyarországon hiányzó nemzeti intézmény a termékpályás szövetkezés. Amikor ez a szociálliberális kormány hatalomra került, megígérte a mezőgazdaság fellendítését. Nézzük az erőforrásokat! Minden évben nő a mezőgazdaság támogatottsága. Igen ám, de hova fordítódott? Természetesen nem a termelők javára, nem arra, hogy megelőlegezzék a termelést, hogy valóban jó minőségű vetőmaggal a minőségi termelést elősegítsék, hanem bizony - el kell mondani - az értékesítés főleg a bankokhoz jutott. Hisz a bankok szervezik az exportüzleteket, nem pedig a már elmúlt évtizedekből, például a két világháború közötti időszakból ismert jó emlékű hangya-szövetkezetek, beszerző-értékesítő szövetkezetek, termékpályás szövetkezések, amelyekről Szeremlei Béla és mások írásaiban olvashatunk, és amelyeket főleg az idősebb kollégák saját életükben megismertek. Ez nem termelőszövetkezetet jelent, hanem független gazdálkodók valóban demokratikus együttműködésén alapuló, a piaci helyzet erősítése érdekében tevékenykedő szövetkezését.
Feltesszük a kérdést, hogy miért nem szövetkeznek a gazdák maguktól. Az ok a következő: abszolút kiszolgáltatott a magyar parasztság! Megszűnt ugyanis a korábbi vertikális integráció, gondolok a háztáji gazdálkodásra, hiszen a szövetkezetek többsége is veszteséges lett, vagy nincs anyagi lehetősége arra, hogy meghitelezze a tápot, a naposcsibét vagy sorolhatnám akár a vemheskocasüldő kihelyezését. Tehát a gazdák magukra maradtak. Magyarországon ez a termékpálya-szövetkezés teljesen hiányzik. Hiába épültek ki a különböző intézményrendszerek - például agrárkamara, agrárrendtartás, terméktanácsok, hegyközségek, érdekvédelmi szövetségek, sorolhatnám ezeket az agrárintézményeket -, csupán egy intézmény nem épült ki: a termékpálya-szövetkezés. Így pedig, tisztelt kormányzat - és ehhez kérem az önök, elsősorban a pénzügyi kormányzat segítségét -, a termelők piaci tevékenységéből hiányzik a hatékony szervezettség. Ezt a termelők maguk képtelenek kiépíteni, először is a 40 évi kommunizmus bizalmatlansága, valamint az emberek egymás iránti bizalmatlansága miatt - hisz még mindig nagyon sok helyen az van, hogy megdöglött a tehenem, uram isten, dögöljön meg a szomszédé is! -, tehát gyakorlatilag a jellemző emberi gyengeségek miatt nem tudott kialakulni ez a termékpálya-szövetkezés.
Mi a probléma? A tisztelt kormányzat a pályázati rendszerrel próbálja segíteni a fiatal gazdálkodókat, hisz az ez évi, '98. évi támogatási rendszerben is nagyon sok támogatási pályázati feltétel van, a kormány jó szándékát tehát senki nem vitatja. Igen ám, de ezek a pályázati rendszerek olyan nehezen elérhetők, hogy ha egy megyéből, mondjuk, egy fiatal gazda hozzájut majd ehhez a kedvezményezett támogatáshoz, akkor sokat mondok. A több tízezer egyszerű, kiszolgáltatott termelő pedig ott van továbbra is, mind jobban elmarad, és a gabonatermesztésre kárhoztatott embereknek nincs pénzügyi lehetőségük arra, hogy az állattenyésztést fejlesszék, gond itt is van. Mi történt? Több millió tonna felesleges gabona lett, ami valójában nem felesleges, csak éppen felére csökkent az állatállomány, és nincs mivel feletetni. Ha az állattenyésztést önök, a kormányzat valóban támogatták volna, és támogatták volna ezt a termékpályás szövetkezést, amely a harmincas években például Tolna megyében megvolt - a tejszövetkezet, a hangya-szövetkezet, értékesítő-beszerző hálózat -, akkor tényleges támogatást tudtak volna adni a piaci gazdáknak.
Sajnos, még egy dologról kell beszélnem nagyon röviden a tíz másodperc alatt.
Az agrárkamarák több megyében küldtek - ezer forint igénnyel - az őstermelői igazolvány újraérvényesítése ügyében levelet, ilyet nagyon sok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), több tízezer kistermelő kapott. Elítéljük ezt a módszert, hisz mint tudjuk, az őstermelői igazolvány ingyenes. Ezért kérjük a tisztelt kormányzatot, hogy az agrárkamarák felé intézkedjen. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir