DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nos, itt állunk a választási kampány kezdetén, miniszterelnök úr karmesteri pálcájával már be is intett a legutóbbi fórumon; azzal a sajátos állítással lepte meg az országot, hogy a szocialistákon kívül itt senki nem ért semmihez. (Nikolits István: Hát ez így igaz! - Közbeszólások.)
Nos, nézzük tehát így, választások előtt a választási programokat! (Közbeszólások.) Engedjék meg, hogy elmondjam!
A párt mit akar tenni az életszínvonal, az egészségügy, a szociálpolitika terén? Feltételezem, hogy a legtöbb embert ez érdekli leginkább. Mindenekelőtt nem kérünk száz nap türelmi időt, mert felkészültünk a ránk váró feladatok sürgős ellátására. A második félévre szigorúan takarékos új költségvetést javaslunk, az inflációt, a munkanélküliséget is számba vevő gazdasági intézkedések sora mellett. Vagyont adnánk a tb-alapoknak, a helyi önkormányzatoknak, nagyobb önállóságot biztosítanánk a helyi és társadalombiztosítási szervezeteknek, kedvezőbb feltételeket teremtenénk az önkéntes biztosításoknak és a szociális célú alapítványoknak. Törvényben garantálnánk, hogy minden állampolgár biztosítási kártyához és egészségügyi ellátáshoz jusson, és rögzítenénk, hogy milyen egészségügyi szolgáltatás jár a biztosítottaknak, szabad orvos- és intézményválasztás mellett. Törvényben szabályoznánk a rokkantak jogait és ellátásait, folytatnánk az egészségügyi dolgozók bérrendezését, négyéves programot készítettünk a bérlemaradás megszüntetésére. Az egészségpénztárral együtt kidolgoznánk az idősek és rokkantak új gyógyszertámogatásának rendjét. Az egészségügyi privatizációt folytatnánk, és gyorsabbá, kiszámíthatóbbá, támogatottá tennénk. Ápolási otthonok létesítésével párhuzamosan biztosítanánk az anyagi eszközöket a szükséges kórházi rekonstrukciókhoz és a szakmai programokhoz. Az egészséget, az egészség megőrzését értékének megfelelően kezelnénk újra. Módosítanánk a szociális törvényt, hogy a munkanélküliek a jövedelempótló támogatás mellett legálisan is vállalhassanak munkát a minimálbér összegéig; hogy a legidősebbek segély helyett jövedelempótló támogatást kaphassanak; hogy bővüljön az ápolási díjban és a gyermeknevelési támogatásban részesülők köre; megszűnjön a közgyógyellátottak hátránya; állampolgári jogon járjon szülőknek, nagyszülőknek a gyes; adómentes, értéktartó családipótlék-rendszert támogatunk.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, ugye, szép felsorolást hallottak? Nem tudom, pénzügyi államtitkár úr vajon ezekhez a szép ígéretekhez mit szól? De ezek az ígéretek nem a Magyar Demokrata Néppárt programját jelentik - ezek az ígéretek 1994-ben hangzottak el a Szocialista Párt vezérszónokától a televízió teljes nyilvánossága előtt.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, megítélhetik, hogy mennyi lett a valóság ezekből az ígéretekből, és most ezek után kíváncsian várjuk, hogy a Szocialista Párt milyen újabb ígéretekkel készül a következő választásra.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir