DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Február 1-jével jelentősen gazdagodott a kisebbségvédelem nemzetközi eszköztára, ugyanis érvénybe lépett az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezménye. Ez az első olyan érvényben lévő, kifejezetten a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó európai szintű, azaz többoldalú egyezmény, ami nemzetközi jogi kötőerővel bír, tehát aminek a betartása kifejezetten számon kérhető.
Az eddigi nemzetközi dokumentumok ugyanis vagy megrekedtek a számonkérhetetlen politikai nyilatkozatok szintjén, vagy pedig csak kétoldalúak voltak. További jó hír, hogy március 1-jén egy újabb többoldalú egyezmény, a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája is érvénybe lép. Magyarország mindkét egyezményhez csatlakozott, így nemzetközi jogi garanciákkal is megerősítettük a hazai kisebbségek védelmét. A többoldalú egyezménynek az az előnye, hogy betartásán maga a nemzetközi közösség őrködik, azaz két szerződő fél esetleges konfliktusának rendezése felkerül a nemzetközi közösség szintjére, ha az érintettek nem tudnak egymással zöld ágra vergődni.
A keretegyezménynek Románia és Szlovákia is részesei, így vonatkozásukban a magyar kisebbség jogainak szavatolását már nemcsak a kétoldalú alapszerződések, hanem egy náluk jóval szélesebb nemzetközi konvenció is előírja. A keretegyezmény betartását az Európa Tanács miniszteri bizottsága hivatott felügyelni. Ebben egy kisebbségi jogokban járatos, független szakértőkből álló tanácsadó testület segíti majd.
Tisztelt Ház! Az SZDSZ örül a kedvező fejleményeknek. Ugyanakkor már most jelezzük, hogy a két egyezmény vitathatatlan eredményei ellenére is szükségesnek látjuk a kisebbségvédelem nemzetközi eszközeinek további bővítését. A végső célunk, hogy a kisebbségi jogok ugyanúgy nemzetközi bírósági védelmet nyerjenek, mint az emberi jogok. Megsértésük esetén ugyanúgy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz lehessen fordulni, mint az emberi jogok megsértése esetén. Ezért el kell kerülni, hogy az Európa Tanács az említett két egyezmény életbe lépésével befejezettnek tekintse feladatait a kisebbségvédelem terén.
Kérjük, hogy a külügyi kormányzat az eddigi következetességét tovább tanúsítva, vesse latba a befolyását ennek érdekében. Az SZDSZ a külügy minden olyan erőfeszítését támogatja, ami ebbe az irányba hat. Ez persze természetesen egy hosszabb távú feladat. A jelenlegi közvetlen teendő annak a szorgalmazása, hogy minél előbb működni kezdjen a keretegyezmény betartását ellenőrző mechanizmus. Fontos, hogy az Európa Tanács ne késlekedjen az ellenőrzést segítő szakértői bizottság megalakításával.
Tisztelt Ház! A jogvédelmi eszköztár mostani kibővülése azért is fontos, mert mint azt az elmúlt pénteki szlovákiai iskolai bizonyítványosztás újra megmutatta, a kétoldalú egyezmények egyelőre nem elégségesek a konfliktusok feloldására. Hiába száll rendszeresen síkra következetesen a külügyminiszter úr a kisebbségi jogokért, vagy például hiába tette ezt Magyar Bálint művelődési miniszter úr a legutóbbi pozsonyi látogatásakor, az összes felvetésünk lepereg a szlovák félről. Sőt, legutóbb a művelődési miniszter úr ellen szinte hajtóvadászatot indított a Meiar-kormány néhány illetékese pusztán azért, mert Magyar Bálint nem szlovák szemüvegen keresztül nézte, hanem olyannak ítélte a szlovákiai magyarság sorsát, mint amilyennek azt maguk az ottani magyarok látják.
Tették mindezt azok, akik az elmúlt héten ismételten semmibe vették a kisebbségek nyelvhasználati jogát. Újra megakadályozták, hogy magyar diákok kétnyelvű bizonyítványt kaphassanak a magyar iskolákban. Pedig kétnyelvű bizonyítvány kiadása tényleg nem egy nagy dolog, csak annyi az egész, mint amit itt látnak, tisztelt képviselőtársaim, a kezemben (Mutatja.), egy bizonyítvány, amelynek egyik oldala magyar, a másik oldala szlovák. Ilyet kapnak nálunk a szlovákiai diákok, és ilyen hasonlót kaptak egészen az 1996-97. tanévig a szlovákiai magyarok.
A szlovák kormány legújabb találmányaként jelenleg csak maximum ráadásként, pénzfizetés ellenében lehetne kétnyelvű bizonyítványhoz jutni. Azonban ez nem számít hivatalos iratnak, hanem pusztán családi használatra alkalmas. A szabaddemokraták ezt durva cinizmusnak tartják; egyben egy újabb lépésnek azon az úton, amelyen a jelenlegi szlovák kormány eljelentékteleníti jobb sorsra érdemes országát az európai népek közösségében. Ebben pedig Vladimir Meiar miniszterelnök csak magára vethet, mivel a magyar kormány mindig is kész volt konstruktív párbeszédre. Ehhez azonban partnerre lett volna szüksége.
Köszönöm a figyelmet, tisztelt képviselőtársaim. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir