DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Házszabályunk szerint a napirend előtti hozzászólásokra akkor kerül sor, ha valakinek országos jelentőségű, rendkívüli és halaszthatatlan ügyben van mondanivalója.
Nem most, a parlamenti ciklus utolsó ülésszakának kezdetekor kezd ez a műfaj átalakulni, de azért hadd hívjam föl arra a figyelmet, hogy amikor az előző megszólalásában Pusztai Erzsébet egy kampánybeszédet elmondott (Dr. Pusztai Erzsébet közbeszólása.), majd választ várt arra, hogy a kormány miért nem szólal meg - ez a műfaj egyszerűen nem alkalmas arra, hogy ilyen politikai vitát folytassunk az Országgyűlésben. Erre való lesz majd a kampány, és nem maradnak ezek a kérdések természetesen válasz nélkül, hiszen a kormány tagjainak, a Szocialista Párt, és gondolom, a szabaddemokraták országgyűlési képviselőinek a kampány során lesz majd lehetőségük arra, hogy ezen álláspontjukat kifejtsék és a válaszaikat elmondják. Lesznek válaszok természetesen.
Azt gondolom, hogy napirend előtt országos jelentőségű, halaszthatatlan ügyben kell szót kérni. Amiért én szót kértem, azért halaszthatatlan a személyi jövedelemadó 1 százalékáról való döntés, hiszen most van annak az ideje, hogy az állampolgárok elkészítik a személyijövedelemadó-bevallásukat (Deutsch Tamás: Ez rendkívüli?), és mi úgy ítéltük meg, hogy néhány új fejleményre, néhány új szabályra érdemes a figyelmet fölhívni, hiszen valamennyiünk érdeke, hogy az állampolgárok éljenek a törvény adta lehetőséggel.
Amikor 1997-ben először volt arra lehetőségük az adózóknak, hogy személyi jövedelemadójuk meghatározott részéről - akkor 1 százalékáról - hozzanak döntést a kiemelt kulturális célok és a civil szervezetek támogatására, még kicsit kialakulatlan volt annak a formája, hogy hogyan hatályosuljon ez a törvény, a civil szervezetek hogyan érjenek el az állampolgárokhoz és hogyan tudják őket megszólítani, hogy az ő tevékenységüket támogassák. (Dr. Pusztai Erzsébet Deutsch Tamáshoz lép és hosszan konzultálnak. - Zaj.)
Eltelt azonban egy év, van egy év tapasztalatunk, és megmondom őszintén, örömmel látom azt, hogy ezekben a napokban... (Zaj.) Elnézést, azért várok, mert olyan nagy a zaj, hogy kicsit nehezen tudom folytatni. Tehát ezekben a napokban ajánló és saját magukat bemutató kis cédulákat találunk a postaládánkban, látjuk az újságokban, a napilapokban, hogy a civil szervezetek fölhívják magukra a figyelmet. Örömmel látom például a saját lakókörnyezetemben, a Somogyi Hírlapban azon civil szervezetek listáját, akiknek a tevékenységéről egyébként mint országgyűlési képviselő, mint újságot olvasó ember tájékozódom, hiszen ők egy, a közösség érdekében hasznos tevékenységet fejtenek ki. Én tehát üdvözlöm azt, hogy most már egyre több ilyen eszköz és figyelemfelhívó módszer találtatik a civil szervezetek által, hiszen ez lehetőséget ad arra az állampolgároknak, hogy éljenek ezzel a jogukkal.
Az elmúlt évhez képest új szabály az, hogy az egyházak finanszírozási rendjének átalakításakor egy következő 1 százalékról nyílik lehetősége dönteni az állampolgároknak, hiszen a második 1 százalék az egyházak támogatását szolgálja; az állampolgárok választhatnak, hogy melyik egyházat támogatják személyi jövedelemadójuk 1 százalékával. Vagy ha valaki úgy gondolná, hogy nem egyházi támogatásra, hanem más célra szeretné, ha fölhasználást nyerne a személyi jövedelemadó 1 százaléka, akkor erre is lehetősége van, hiszen a törvény azt mondja, hogy a költségvetési törvényben megjelölt célra is föl lehet ajánlani.
Amikor a kormány benyújtotta az 1998. évi költségvetést, még nem volt hatályban ez az egyház-finanszírozási törvény, ezért ilyen cél a tervezetben nem szerepelt. Ekkor képviselőtársammal, Burány Sándorral együtt benyújtottunk egy módosító indítványt, amely megjelöli ezt a célt: ez a szociálisan rászoruló családok, gyermekek, fiatalok segítését, támogatását szolgálja. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy a második 1 százalékot megfontolása, hite vagy lelkiismerete alapján nem egyháznak, hanem egyéb nemes célra akarja fölajánlani, akkor erre is van lehetősége a törvény szerint.
Tisztelt Országgyűlés! Nagyon jónak tartanám, azt gondolom, valamennyien üdvözölhetnénk azt, ha az állampolgárok közül minél többen élnének ezzel a lehetőséggel. Jó lenne, ha lehetőség szerint minden adózó lelkiismerete, meggyőződése, hite szerint meghozná ezt a döntést.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir