DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Igen tisztelt elnök úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselőtársaim! 1998 januárjában egy, a magyar polgárok tíz- és százezreit mélyen felháborító botrányos eset látott napvilágot. Pontatlannak is minősíthető a mondat, amit előbb megfogalmaztam, mert a tény valójában az, hogy a botrányos üggyel kapcsolatban több mint tíz esztendővel ezelőtt már nyilvánosságot láttak különböző dokumentumok, azonban az elmúlt tíz esztendőben lényegében semmi nem történt, áldott homály fedte azt a súlyos eseménysort, amelyre az egyik országos televízió reggeli hírműsorában derült fény újra január közepén.
Mik is a tények? A tények azok, hogy több mint tíz év óta nyilvánosságot láttak olyan dokumentumok, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a nyolcvanas évek elején, illetve közepén Magyarországon állami eszközökkel támogatott, de legkevesebb tűrt doppingolás folyt a magyar élsportban. Azt is lehetne mondani, hogy régi ügy, nem egészen érthető, hogy 1998-ban hogy kerül ez ide a magyar parlament elé (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Érthető!); de azt gondolom, ha a tényeket felidézzük, akkor rögtön világossá válik a helyzet.
1982. március 25-én az Országos Testnevelési és Sportegészségügyi Intézet szakmai kollégiuma tartott ülést. Ez az intézmény egyébként mai nevén Sportkórház. Ennek az intézménynek, tehát a Sportkórháznak az említett napon tartott szakmai kollégiumi ülésén elvi állásfoglalás született a magyar élsportolók doppingolásáról oly módon, hogy ez egy biológiai kísérletnek álcázott, állami eszközökkel támogatott, de legkevesebb tűrt magatartás legyen. Ezen a szakkollégiumi ülésen az akkori egészségügyi kormányzatot Kökény Mihály úr képviselte.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az a tény, hogy Magyarországon a nyolcvanas évek elején immár bizonyítottan állami doppingolás folyt, nem kevesebbet jelent, mintsem hogy hihetetlen károkat okoz a Magyar Köztársaság nemzetközi megítélésének ez a tény. Az 1990-es rendszerváltást megelőzően az úgynevezett nyugati világ, a szabad világ a kommunista diktatúrákról 3-4-5 kategória alapján hozta meg - lehet, hogy felszínes - ítéletét. Azt tudták a szabad világban élő emberek Nyugat-Európában, a tengerentúlon, hogy a kommunista országokban parancsuralmi rendszer van, hogy a kommunista országokban erőszak van, hogy a kommunista országokban nincs magántulajdon, hogy a kommunista országok állami eszközökkel támogatják a terrorizmust, és azt tudták, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a kommunista országokban állami eszközökkel támogatják az élsportolók doppingolását.
Az a tény, hogy ez a vélekedés Magyarországot illetően immár nem pusztán csak gyanúsítgatás, hanem hivatalos dokumentumokkal alátámasztott tény, ez 1998-ban okoz károkat a Magyar Köztársaság és a magyar sport nemzetközi megítélésének. 1998-ban Magyarországon hihetetlenül nagy jelentőségű nemzetközi sporteseményekre került és kerül sor. Atlétikai Európa-bajnokság lesz, C-csoportos jégkorong-világbajnokság lesz, a Forma-1 futama lesz Magyarországon, a kajak-kenu világbajnokságot rendezik Magyarországon olyan viszonyok közepette, amikor ezeken a nagy világversenyeken az állami doppingolás hírébe keveredett embereket már nem engedik akkreditálni. 1998 januárjában a perthi úszó-világbajnokságon nem engedték, hogy részt vegyenek a világversenyen azoknak a volt kommunista országoknak a sportvezetői, akik tényekkel alátámasztva hírbe keveredtek, hogy az állami doppingolásban vettek részt. Ehhez képest Magyarországon 1998-ban az a személy, aki részt vett az állami doppingolásról szóló szakkollégiumi határozat meghozatalában, az egészségügyi miniszter. (Keller László: Népjóléti!)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Én a leghatározottabban, valamennyi tisztességes, sportszerető magyar polgár nevében felszólítom Kökény Mihály minisztert, hogy azonnal nyújtsa be a lemondását. (Dr. Szabó Zoltán: Bravó! - Dr. Avarkeszi Dezső: Atyaúristen!)
(9.10)
Nincs ok semmifajta vizsgálatra; a tíz év óta nyilvánosságra került dokumentum azt támasztja alá, hogy az ő miniszteri tisztsége nyilvánvalóan károkat okoz a Magyar Köztársaság és a magyar sport nemzetközi megítélésének.
De az is nyilvánvaló, hogy az egész szövevényes ügy tisztázására sort kell keríteni. Azt gondolom, a parlament ifjúsági, oktatási és sportbizottságának sportalbizottsága alkalmas arra, hogy ezt a tisztázást elvégezze. És az is nyilvánvaló, hogy azonnali intézkedéseket kell hozni, hogy a doppingolásban, az állami eszközökkel támogatott doppingolásban érintett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) élsportolók - akiknél feltételezhető, hogy egészségkárosodást szenvedjenek - ingyenes egészségügyi kontrollvizsgálaton vehessenek részt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir