BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A kormány már a hágai per döntése előtt elhatározta, hogy vízlépcsőt épít Pilismarót és Dömös térségében - állította egy telefonáló néhány hete. Behozta a dokumentumait, és a dokumentumokból egyelőre az derül ki, hogy valóságot állít. Úgy tűnik, a Horn-kormány, annak ellenére, hogy itt képviselőtársaim keményen ostorozzák, még a hágai döntés előtt megállapodott Meiarékkal, hogy ebben a térségben vízlépcső épül.
A dokumentumok arról szólnak, hogy Dömös lelkes szocialista polgármester asszonya már tavaly nyáron fontos információkkal rendelkezett, és ennek alapján elkezdett cselekedni.
Röviden a tények: Dömös egy önhibáján kívül hátrányos helyzetű település, évek óta anyagi gondokkal küszködik, 1995 és 1997 között 24 millió forintot vett fel a rendkívüli támogatásból, állami forrásból. Érdekes, hogy ez az önkormányzat múlt év nyarán 134 millió forint értékben tudott kisajátítani földeket az épülő üzemvízcsatorna környékén.
Tekintettel arra, hogy az önkormányzatnak pénze ez idő tájt nem volt, feltételezhető, hogy magánpénzeket forgattak be - kamatoztatandó a jó információkat. Egyébként általánosan is meg kell jegyeznünk, hogy a jó információ a történelemben mindig nagyon komoly pénzeket jelentett, úgy látszik, a vízlépcső környékén ez most is így van.
Akkor, amikor a kormánytól azt kérdezzük: miért a kapkodás, miért a sürgős megállapodási kényszer, mindig azt a választ kapjuk, hogy sajnos a szlovákok ragaszkodnak ehhez a vízlépcsőhöz. Ezekből az adatokból az tűnik ki, hogy nem a szlovákok, egy magyar érdekcsoport ragaszkodik ahhoz, hogy ez a vízlépcső megépüljön, és Panama - vagy mondhatnám Párizst - mintájára hatalmas haszonra tegyen szert a földek kisajátítása révén.
Egyébként rendkívül gyorsan pörögtek az események Dömösön. Ugyanis ez a szerződés még meg sem köttetett - a kisajátítási szerződésről beszélek -, amikor ugyancsak a polgármester asszony és köre már szerződést írt alá az ökológiai tájrehabilitáció jogcímen kisajátított területekre sóderbányanyitás céljából. Így lett az ökológiai tájrehabilitációból sóderbánya Dömösön. 2 millió köbméter sóder - ennyire kötötték a szerződést.
Felvetődik a kérdés: igazak-e a vádak? Azt hiszem, mindannyiunk érdeke, hogy nagyon sürgősen választ kapjunk erre a kérdésre. Enélkül ugyanis nem tudunk továbbmenni. Hiába hangzanak el itt szavak arra vonatkozóan, hogy mennyire fontos, mennyire sürgős, amikor az állampolgárban ott a kétkedés: kinek az érdekében? Egyébként is a politikai döntéshozásnál mindig felmerül a kérdés: kinek az érdekében történik a döntés? Úgy látszik, mi most találtunk egy érdekcsoportot, amelynek az érdekében a kormány dönteni látszik.
Ha nem igazak a vádak - és én remélem, hogy nem igazak -, akkor minek a kapkodás. Miért volt szükség arra, hogy még a választások előtt Horn Gyula megállapodhasson Meiar úrral, akiről tudvalévő, hogy soha nem tartott be egyetlen egy megállapodást sem? Miért történik ilyen hatalmas propagandával az elfogadtatása ennek a tervnek? Hogyan lehet, kérdezem én, úgy elmenni egy tárgyalásra, hogy nincs hatástanulmány - környezetvédelmi hatástanulmányra gondolok -, nincs költség-haszon elemzés, és úgy megállapodni egy vízlépcsőről, hogy nem tudjuk, mennyibe kerül egy forint?!
(8.50)
Tisztelt Ház! Abban az esetben, ha mégis igazak lennének a vádak, és az egész tárgyalás, az alkudozás, ez mind-mind színjáték és rég eldöntött a kérdés, azt mondom, nagyon tragikus helyzetbe jutottunk. Valóban, ebben az esetben igaza van azoknak, akik azt mondják, azonnal tüntetéseket kell szervezni, ugyanis a demokráciánk van veszélyben.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir