DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi napokban a tömegtájékoztatásban fellángolt a sportolók doppingolása körüli vita. 1982-ben tartott kollégiumi ülés, az 1983-ban a Los Angeles-i olimpiára készülő sportolók biológiai felkészítéséről tartott megbeszélés dokumentumai kerültek elő ismét, a sportolók máj- és egyéb károsodásairól szóló hírekkel együtt. Az alapkérdés az, hogy volt-e államilag támogatott doppingkísérlet élsportolókon.
Azóta - múlt csütörtök óta - újabb dokumentumok láttak napvilágot, például fegyelmi vizsgálatról készült feljegyzés, valamint érdekes nyilatkozatok. Tegnap reggel a Nap TV-ben azt hallhattuk, hogy csupán a drága laborműszerek bevizsgálásához volt szükség egészen különös módon emberek, sőt élsportolók hormonkezelésére. Ma reggel a rádióban azt kérdezték miniszter úrtól, hogy ha egyszer 1982-ben már köztudott volt a tesztoszteronról, hogy rendszeres fogyasztása súlyos mellékhatásokhoz vezethet, akkor miért akarták vizsgálni. Ön, miniszter úr, így válaszolt: "Egy dolog az, hogy a tesztoszteron és egyébként annak bizonyos származékai gyógyszerként adva milyen mellékhatásokat váltanak ki. Amiről ön beszél, hogy ilyen májkárosító, szexuális zavarokat okozó és egyéb hatások jelentkeztek, azok betegekre alkalmazott hormonokra vonatkoznak."
A Magyar Demokrata Néppárt szerint sajátos válasz ez, nem egy miniszter, de egy orvos szájából különösen. Ön ne tudná, hogy a nem jóváhagyott indikáció szerint nem terápiás célból végzett gyógyszerelés kísérlet vagy visszaélés?! És ha betegekben mellékhatása van a hormonoknak, vajon egészséges élsportolókban majd nem lesz?
Egy önhöz írt levélre adott válasza ez volt: sem illetékesnek, sem felelősnek nem érzi magát, hogy vizsgálat induljon az akkori szakmai kollégium ülésén elhangzottakkal kapcsolatban. 1989-ben mint miniszterhelyettes a tárca jogi, nemzetközi területét tartotta kézben, és ugyanúgy felelősen állítja, hogy nem történt meg a doppingolás hivatalos elősegítése. Az 1989-ben megjelent könyvben azonban így nyilatkozott: "Azt már csak ma utólag látom tisztán, hogy ott valójában mi is történt, és a kísérletek ürügyén lényegében az egészségkárosító teljesítményfokozás kapott zöld utat."
Tisztelt Miniszter Úr! Ön valóban nem érzi illetékesnek magát az egészségvédelemért felelős miniszterként? Nem tartja szükségesnek, hogy az ország tiszta képet kapjon az akkori eseményekről? Valóban nem tartja fontosnak, hogy vizsgálat történjen a doppingkísérletben részt vett sportolók egészségi állapotáról? Melyik állítását tekinthetjük hitelesnek? Az elsőt, amit 1989-ben tett vagy a másodikat, amit most? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mi történt valójában? Doppingolás vagy engedély nélküli emberkísérlet?
Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiból. - Moraj.)
(15.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir