DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindenekelőtt hadd emlékeztessem: az Egészségügyi Tudományos Tanács 1982-ben és 1989-ben is állást foglalt a sportolók gyógyszeres teljesítményfokozásának tudományos és etikai kérdéseiben, és a leghatározottabban elutasította azokat a törekvéseket, amelyek a doppingolások legalizálására és államilag engedélyezett végzésére irányultak.
A minisztérium álláspontja következetesen erre épült. Számomra úgy tűnik, hogy egyesek most feláldozzák a tárgyilagos tájékoztatást a szenzációkeltés oltárán, politikai kampányt folytatnak, és megsértik az ártatlanság vélelmének elvét. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Ártatlan vagy?) Ez nem új dolog egyébként, ilyesmi megtörtént a korábbi években is, tessék csak visszalapozni a dokumentumokban! Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy a múltban is a szenzációkeresők fő iránya volt annak bizonygatása, hogy Magyarországon állami segédlettel valósult meg doppingolás. Ennek az utánlövési kísérleteit tapasztaljuk most.
Ami képviselő asszony írásban megfogalmazott kérdéseit illeti:
Először: a szakmai kollégium 1982. évi ülésén elhangzottakkal kapcsolatban nincs mit vizsgálni, ugyanis ennek határozata is elítélte az illegális gyógyszerelést, csupán a dopping-ellenőrzési rendszer beállításával összefüggő gyógyszerkísérletek kidolgozására alakított munkabizottságot. Az emlékeztetőben olvasható, hogy mire hívtam fel ott jelen lévő, meghívott minisztériumi munkatársként a figyelmet. De szeretném szó szerint idézni a szakmai kollégáim álláspontját.
"Indokoltnak tartjuk adjuvánsok alkalmazását a teljesítménysportban - zárójelben jegyzem meg, hogy itt vitaminkészítményekről van szó -, indokoltnak tartjuk azt az objektivizáló törekvést, amely lekontrollálja az adjuvánsok sportteljesítményre gyakorolt hatását. Ne szűnjön meg hasonló adjuváns anyagok keresése és továbbfejlesztése, alakuljon munkabizottság az adjuváns anyagok és hormonkészítmények tanulmányozására, és még ez év folyamán tegye le javaslatát a szakmai kollégium elé a versenysportban való felhasználhatóságuk kérdésében. A kollégium a tesztoszteron és származékainak adásában egyes helyeken elterjedt gyakorlatot, az illegális gyógyszerelést már tavaly decemberi ülésén elítélte, ezt most megerősíti."
Másodszor: az valóban jó lenne, ha az ország tiszta képet kapna az akkori eseményekről, azonban a Népjóléti Minisztériumban fellelhető iratok alapján megvizsgáltuk; egészségügyi vezetők és sportorvosok tiltott teljesítményfokozásban játszott szerepe nem igazolható. Ilyen vizsgálatok folytak 1988-ban, '89-ben, ilyen vádak fölmerültek 1993-ban, az akkori miniszter is vizsgálta, és megnyugtató válaszok születtek.
Harmadszor: 1982-ben, illetőleg 1983-ban a doppingellenőrzés beállítása érdekében lezajlott vizsgálatokban részt vett sportolók egészségi állapotának utánvizsgálatát nem tartom szükségesnek. Főleg azért, mert nem kideríthető, hogy egyébként egészségüket más rizikótényezők, betegségek hogyan befolyásolták. Az is kétséges, hogy egyáltalán föllelhetők-e, és vállalkoznának-e orvosi ellenőrzésen való részvételre.
Végül, az elmondottakkal összhangban mindkét állításomat fenntartom; azt is, amit a Vasárnapi Híreknek nyilatkoztam, de azt is, amit 1989-ben Szerdahelyi Szabolcsnak. Az utóbbi kijelentésem ugyanis arra vonatkozott, hogy 1989-ben a hét évvel korábban elhangzottakat egy zaklatott politikai hangulatban úgy állították be, hogy a kísérletek ürügyén az egészségkárosító teljesítményfokozás kapott zöld utat. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir