KŐSZEG FERENC

Full text search

KŐSZEG FERENC
KŐSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tulajdonképpen egy kicsit bizonytalan vagyok; lehet, hogy a vita első szakaszában kellett volna felszólalnom, ugyanis ez a kapcsolódó módosító indítvány, ami mellett néhány szót szeretnék szólni, a bizottsági jelentés elején található egykori módosító indítványhoz kapcsolódik, de tartalmilag - és talán ez teszi jogossá, hogy most mégis ebben a második szakaszban szólalok meg - tulajdonképpen a zárórendelkezéseket is módosítja.
Van Magyarországon egy fiatalember, nevezzük úgy, hogy Khaled - ebből már látható, hogy nem magyar származású, ellenben bevándorolt Magyarországra -, itt él Magyarországon körülbelül tíz éve, van egy magyar felesége és magyar állampolgárságú gyermekei. Ciszjordániából származik, tehát erről a bizonytalan státuszú területről. Jordániai útlevéllel utazott be Magyarországra, ez elvesztette az érvényességét. Szerette volna meghosszabbítani, de a jordániai diplomáciai képviselet azt mondta, hogy ő most már nem jordán állampolgár, hanem forduljon a palesztin autonómiához útlevélért. A palesztin autonómia azonban nem ad ki útlevelet; azt írta az illetékes idegenrendészeti hatóságnak, ahova azért fordult, hogy kiutazhasson Magyarországról - ahova természetesen vissza kíván térni -, hogy a palesztin-izraeli tárgyalások megszakítása következtében nem jött létre az a helyzet, hogy a palesztin autonómia képviselete neki útlevelet tudjon adni. Tény tehát az, hogy a magyar hatóságok nem ismerték el hontalannak, a jordán hatóságok nem ismerik el jordániai állampolgárnak, a palesztin hatóságok pedig nem képesek arra, hogy útlevelet adjanak neki.
Hogyha egyedül ő volna ebben a helyzetben az országban, akkor talán nem is volna érdemes az ügyéről beszélni, de nem kevesen vannak ebben a helyzetben, többek között magyar nemzetiségűek is; például olyanok, akik a Vajdaságból menekültek át a háború idején, nem akarnak vagy nem mernek visszamenni Szerbiába, illetve Jugoszláviába, és időközben lejárt az útlevelük - azonban olyan igazolással, amelynek alapján megkaphatnák a hontalanoknak járó úti okmányt, nem rendelkeznek.
Amikor mi hozzákezdtünk egy ezzel kapcsolatos módosító indítvány megfogalmazásához, akkor az elképzeléseink még egy kicsit nagyralátóbbak voltak, mint amilyen végül ez a jelenleg benyújtott kapcsolódó módosító indítvány lett. Mi szerettük volna valahogy rendezni azoknak a tartósan, huzamosan Magyarországon élő külföldieknek az utazással kapcsolatos problémáit, akik nem menekültek, tehát nem utazhatnak a genfi konvenciós útlevéllel, ugyanakkor azonban nincsenek abban a helyzetben, hogy származási országuk az érvénytelenné vált vagy elveszett úti okmányukat pótolja.
Felhívták azonban a figyelmünket rá, hogy ez különböző nehézségeket okoz. A menedékjogi törvény valamiféle utazási lehetőségre vagy úti okmányra való jogosultságot teremt a befogadottaknak majd március 1-jétől létezően; a menedékesek számára is van lehetőség arra, hogy az egyszeri kiutazásukra a hatóság engedélyt adjon. Tehát tulajdonképpen maradt a bevándoroltak kategóriája, a bevándoroltak közül azok, akik a származási országuk útlevelét nem tudják megújítani, de még távol vannak attól, hogy megkaphassák a magyar állampolgárságot. Ilyen fajta úti okmány szerte a világban létezik: Németországban, Ausztriában is létezik külföldiek útlevele, Fremdenpass-nak vagy útlevélpótló igazolásnak hívják ezeket.
Megpróbáltunk egyeztetni itt a kodifikátorokkal, és most voltaképpen azért van itt szó a zárórendelkezéseknek a módosításáról, mert a zárórendelkezések módosítják az idegenrendészeti törvényt, amely az utazás problémáival is kapcsolatban áll, hiszen a külföldiek utazásáról részben az idegenrendészeti törvény, részben a menedékjogi törvény rendelkezik. Tehát a módosító indítvány egyrészt utal erre a két törvényre, hiszen a magyar hatóságok úti okmányt adnak ennek a két törvénynek a személyi hatálya alá tartozó külföldieknek is, és ebben a törvényben, illetve az idegenrendészeti törvény módosítása révén jeleníthető meg most egy olyan úti okmány, amellyel elláthatók ezek a bevándoroltak.
Lehet, hogy nem nagy tömegek problémáit oldjuk meg, de hogyha ez a kapcsolódó módosító indítvány elfogadásra kerül, akkor nem fog többé előállni olyan helyzet, hogy egy tartósan Magyarországon élő, itt letelepedett külföldinek a felesége, a gyerekei elutazhatnak nyaralni, mondjuk, Szlovákiába, ő azonban nem utazhat el, mert nem rendelkezik úti okmánnyal.
Ezért kérem majd a bizottságokat meg az előterjesztőt is, hogy fogadják el, támogassák ezt az indítványt, és tegyék lehetővé a megszavazását. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir