DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! (Általános zaj.) Kérem, ajándékozzanak meg még két perc figyelemmel! Bölcs szavak hangzottak el most is arról... (Dr. Hack Péter: Nem hallottuk!), hogy különböző politikusok, különböző irányzatok hogy testvériesítették elgondolásaikat a közös Ellenzéki Nyilatkozat kidolgozásakor. De ők maguk a célban is megjelölték az egységet, érdekegyesítésről beszéltek, mégpedig arról, hogy "a honpolgárok minden osztályainak érdekei a másnyelvű népiségek óvatos kíméletével, nemzetiség és alkotmányosság alapján egyesíttessenek."
(15.30)
Ez egyfelől jelentett bizonyos közös többszörös kidolgozására irányuló felhívást, másfelől - és erre ritkábban szokott figyelem esni - azt is, hogy a társuló irányzatok, pártok ugyanazokat a kérdéseket emeljék főkérdéssé, amelyeket aztán konkretizáltak is - hallottunk belőlük jó néhányat - az Ellenzéki Nyilatkozatban; és miután az irányokat meghatározták, utána - mert előtte voltak az augusztusi-szeptemberi követutasítások kidolgozásának - dolgozzák ki a részleteket. Így is lett.
A fő irányok megjelölése után a megyékben az ellenzék erre törekedett, a részletek kidolgozására: arra, hogyan képzelik el a kormányfelelősséget, de még arra is, hogy szerte az országban és a világon kallódó nemzeti kincseket - megjelölik például Mátyás király Corvináit - hozzuk haza, mentsük meg a jövőnek. Így gondolkodtak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a jelen és a jövő iránti felelősséggel.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir