DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Néhány pontban szeretném korrigálni azt, amit Mécs Imre az előbb elmondott. Az alkotmányozás jelenleg is folyik, és sikerrel - ez az egyik. Remélhetőleg létre fog jönni egy normaszöveg. Annak, hogy ezt a parlament el tudja-e fogadni, annak én sem adnék túl sok esélyt ebben a ciklusban.
Kettő - az alkotmányozás során semelyik párt nem tűzte ki, hogy nagyon innovatív legyen, és az alkotmányt lényegében új intézményekkel rakja tele. Éppen ezért az az intézmény, amely ötpárti konszenzust igényelt, véleményem szerint egy jó ötlet volt, és ennek megfelelően folyik is jelenleg az alkotmánynak a szövegezése.
Három - angol módszer. Angliában valóban ez van, akár 50 százalékkal lehet módosítani az adott országnak az alkotmányát... (Dr. Eörsi Mátyás: Plusz egy!) - 50 százalék plusz 1 szavazat, valóban, köszönöm a segítséget -, azonban ott ez nem szokás. És ha Magyarországon is ilyen lenne a helyzet, egy 400 éves demokrácia után egyetlenegy kormánypártnak nem jutna eszébe, hogy a magyar alkotmány alapintézményeit módosítsa, akkor szerintem nem is kellene se ötpárti egyetértés az alkotmányozásban, semmi ilyesmi; én is beleegyeznék az 50 százalékos szabályba, mert ott ez a jogi kultúra.
(22.00)
Ennek megfelelően azt hiszem, hogy ez az ottani kultúrába beleilleszkedik, és 50 százalék plusz 1-gyel nem szokták fölvetni sem a királyság intézményének módosítását, holott ezt meg is tehetnék, a politikai kultúra ezt világosan rögzíti, képviselőtől nem hallottam ilyen javaslatot.
Amit még ezzel kapcsolatban szeretnék megjegyezni: a magyar alkotmány módosításával kapcsolatban az SZDSZ-es képviselők immár sorra csupán az eljárási kérdésekről vitatkoznak. Ez tovább erősíti bennem azt a gondolatot, amit már az imént elmondtam, hogy az SZDSZ-nek elég komoly lehet a lelkiismeretfurdalása, hiszen nélküle valóban nem lehetne ezt az alkotmányt módosítani. Ennek megfelelően azért beszélnek ennyit az eljárási kérdésekről, holott igazából az lenne a szerencsés, ha ebben az alkotmánymódosításban benne levő intézményeket védelmeznék az ellenzék egyébként szakszerű javaslataival szemben. Ez nem történt meg; mindenki az eljárással foglalkozik.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir