DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megígérem, hogy ez lesz az utolsó kétperces hozzászólásom ebben a témában.
A Fidesz volt az a párt, amely nemcsak most és '93-ban, hanem az a közötti időszakban is következetesen képviselte ezt az álláspontot, vagyis a négyszintű bíráskodás és az igazságszolgáltatási tanács ügyét. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az alkotmány és más törvények összefüggésével kapcsolatban lényegében - ezt az alkotmány-előkészítő bizottság jegyzőkönyvei igazolják - minden alkalommal, amikor a bíráskodás szóba került, szinte állandó jelzőként mellette volt a Fidesz javaslata, hogy jöjjön létre egy bizottság az igazságszolgáltatási reform előkészítésére, vagy az Igazságügyi Minisztérium terjessze elénk azokat a javaslatokat, amelyek az alkotmány megváltoztatásából az igazságszolgáltatásra nézve szükségesek. Ez minden alkalommal így történt. Áder János volt az, aki a parlamentben eseti bizottságot javasolt létrehozni az igazságszolgáltatási reform érdekében; ezt önök lesöpörték az asztalról. Végül egy albizottság foglalkozott ezzel a kérdéssel az alkotmányügyi bizottságon belül. Minden javaslatunk erre irányult, tehát azt hiszem, ezzel kapcsolatban semmiféle álláspont megváltozásáról nincs szó.
A másik: ami az alkotmánnyal kapcsolatos, hogy miért nem támogatjuk az alkotmányt, és miért nem a törvényekkel foglalkozunk, fontosnak tartom elmondani, hogy a Fidesz tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amit az MSZP és az SZDSZ már egy hónappal ezelőtt felrúgott. Ugyanis az alkotmánykoncepcióban, abban, amely megszületett az ötpárti egyetértések sorában hosszú évek alatt, hosszú hónapok munkájának az eredményeképpen, ebben a szövegben nem szerepel ez az igazságszolgáltatási tanács, és mi ehhez az ötpárti egyetértéshez tartjuk magunkat. Azt mi sajnáljuk, hogy mások eltértek ettől, és nem ezt javasolták, nem ez a variáció került be az alkotmányba, amiben egyébként a többi párt egyetértett volna. A következetesség természetesen megbosszulja magát: Bauer Tamás sem vette észre, hogy a Fidesz éppen következetes volt abban az ügyben, amiről ő azt állította, hogy nem ugyanazt mondjuk egymás után.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir