DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy senki nem akarja szétverni a háziorvosi rendszert, és nem történik semmilyen forráskivonás a háziorvoslás területéről. Ha ön megnézte a társadalombiztosítási alapok idei költségvetésének megfelelő mellékletét, akkor láthatja, hogy 1997-ben a háziorvosi rendszer finanszírozására 12 százalékkal tudunk többet fordítani.
A finanszírozási rendszerben történtek módosítások, azonban nem pénzt vontunk ki, hanem a belső felosztási szabályokat módosítottuk. A szakma elég régóta sürgette, hogy szüntessük meg a szakmai szorzószámok használatának a kizárólagosságát, magyarul: ne csupán a szakképesítések tényét honoráljuk, hanem a tényleges tevékenységet is díjazzuk; és én azt gondolom, hogy ez helyénvaló. Nem baj, ha jobban érvényesül a teljesítményelv, nem baj ha a háziorvosok a finanszírozáshoz akkor jutnak hozzá, ha tényleges gondozási tevékenység áll emögött. Tehát a belső elosztási arányok változtak, és hadd tegyem hozzá, hogy emellett - szintén a háziorvosok kívánságára - a területi pótlék növekedett. Ez 15-18 százalékkal emelkedik 1997-ben.
Elvégeztünk számításokat: praxisonként átlagosan 3,3-3,5 millió forint évi bevételre van lehetősége az idén a háziorvosoknak. Ez a tavalyi 2,8-3,2 millió forintos átlaghoz képest egészen biztos, hogy abszolút értékben bevételnövekedést jelent.
Tehát én azt gondolom, hogy azok a számítások, amelyek az új elem figyelembevétele nélkül a tavalyi pont-forint arány ismeretében becsülik a praxisok bevételét, azok tévesek.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir