DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1995-ben elfogadott XXXIX. törvény - amely az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szól - 19. §-a részletesen szabályoz bizonyos összeférhetetlenségi előírásokat. Eszerint az ÁPV Rt. vezető alkalmazottai és a döntés-előkészítési folyamatban részt vevő ügyintézők az alkalmazásuk megszűnését követő két évig nem létesíthetnek munkaviszonyt, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyt. Továbbá ugyancsak két évig nem lehetnek vezető tisztségviselők olyan gazdasági társaságnál, amelyben a tagsági jogukat részben vagy egészben az ÁPV Rt. gyakorolja, illetve amelynek értékesítésében közreműködtek. A törvény kizárja, hogy ilyen társaságban egyébként két éven belül tulajdoni illetőséget szerezzenek.
A törvény lehetővé teszi, hogy indokolt esetben a miniszterelnök úr a magas pozíciót betöltő személyek esetében, illetőleg a privatizációért felelős tárca nélküli miniszter az alsóbb ügyintézők tekintetében felmentést adhasson. Az ÁPV Rt.-nek a törvény hatálybalépése óta ezen szakasza alapján az első nagyobb arányú elbocsátásnál hatvan személy közül ötvenen kaptak ilyen felmentést. 1996 végén a második elbocsátási hullámnál harmincan kértek ilyen felmentést, és harmincan kaptak.
Ezért tisztelettel kérdezem miniszter asszonyt, hogy ugyan már, mi az az indokolt eset a jogalkotó és a jogalkalmazó szerint, hogyha harminc kérelmező esetében mind a harmincnál ezt az indokot meg lehet találni. Valós-e ez az indok, biankó felhatalmazást ad-e az ÁPV Rt. az alkalmazottainak? Nem érzi-e a miniszter asszony annak a veszélyét, hogy ha egy ügyintéző részt vett egy privatizációs üzletben, azt követően ennél a cégnél helyezkedik el? Nem érzi-e miniszter asszony annak a veszélyét, hogy amikor az ÁPV Rt.-nek az igazgatója felelős volt az elektromos szolgáltatók privatizációjáért, ugyanezen személy ezt követően miniszterelnöki felmentés után elhelyezkedik az Elműnél? Tudják-e érvényesíteni a kétéves tulajdonszerzési korlátozást? Figyeli-e az ÁPV Rt., kik, hogyan, milyen módon szereznek tulajdont elbocsátásuk után? Várom miniszter asszony válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir