DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az ön által idézett jogszabállyal kapcsolatban érheti kritika a törvény megfogalmazását és a végrehajtást egyaránt. Lényeges körülmény, hogy az ön által felhívott törvényhelyek, amelyek magas szintű jogszabálynak minősülnek, egységesen szabályozzák az ÁPV Rt. munkavállalóira vonatkozóan az összeférhetetlenségi szabályokat és tilalmakat. Ezek a jogelőd vagyonkezelőknél korábban - az ÁV Rt.-nél és az ÁVÜ-nél - részben voltak szabályozva, és sokkal alacsonyabb szintű szabályozásban voltak rendezve, ha voltak.
Az érvényes szabályozás szigorúbb feltételeket támaszt, szankcionálásra alkalmas, és kellő mérlegeléssel élünk is vele. Eltérőek a lehetőségeink a törvény végrehajtása és betartatása tekintetében a munkaviszony ideje alatt, illetve a munkaviszony megszűnését követő két év vonatkozásában.
Az ÁPV Rt.-vel munkaviszonyba kerülő munkatársak nyilatkozattételre kötelezettek a törvényben előírtakkal kapcsolatban. Ez kiterjed saját és közeli hozzátartozójuk vagyonszerzésére, vezető tisztségekre, valamint egyéb kereső tevékenységekre is. Előírás, hogy amennyiben a közölt adatokban változás állna be, legkésőbb 30 napon belül bejelentési kötelezettség terheli a munkavállalót. Ezt időközönként az ÁPV Rt. vezérkara, menedzsmentje ellenőrzi is.
A munkaviszony megszűntekor benyújtott kérelmek elbírálásának kialakult az elvi alapokon nyugvó gyakorlata. Hangsúlyoznom kell - amire képviselő úr is utalt -, hogy a törvény a döntés-előkészítésben részt vevő munkatársak elhelyezkedését tiltja az állami vagy privatizált cégeknél. A szabályozás adta lehetőségekkel élve számosan kértek és kaptak olyan felmentést, akik nem tranzakciós területen dolgoztak, azaz nem vettek részt értékesítésben, értékesítési döntés-előkészítésben. De kértek számosan olyanok is, akik részt vettek ugyan értékesítési döntés-előkészítési folyamatban, de nem a korábbi portfoliójukba tartozó ágazatba és céghez mentek dolgozni.
Meg kell említenem, hogy egyedi és szigorú mérlegelés alapján kaptak olyanok is mentességet, akik korábbi szakterületükön kívántak elhelyezkedni, akkor, ha tulajdonosi érdekünk fűződött hozzá, illetve az semmiképpen nem sértette, hogy tudásukat az adott helyen kamatoztassák. Számosan nem kértek egyébként felmentést a távozók közül, akik az ÁPV Rt. portfoliójától független magánszférában helyezkedtek el. Egy pontosító adatot azért mondanék: 1996. október 28-a után - hivatalba lépésem után - a mai napig 59 fő távozott az ÁPV Rt.-től és 14-en kaptak felmentést.
Megállapítható, hogy az ÁPV Rt. eszközei az eltávozott tisztségviselők elhelyezkedése és tulajdonszerzése tekintetében korlátozott, csak az állam vállalkozói vagyonába tartozó vállalatok esetében tud fellépni. Azonban a fenti esetben sem mindig, és ez elsősorban a tulajdonszerzésre vonatkozik - gondoljunk csak a bemutatóra szóló részvények regisztrálására!
Felhívom azonban a figyelmet, hogy a törvény ezen kikötéseinek betartása és betartatása minden természetes és jogi személy kötelessége, figyelmeztető kell hogy legyen minden esetlegesen érintett számára az, hogy a törvénybe ütköző szerződés - szóljon az munkaviszonyról, tulajdonszerzésről vagy más jogviszonyról - a törvény értelmében semmis, és a bíróság előtt bármikor megtámadható.
Köszönöm a figyelmüket, és kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir