DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Még 1993-ban állampolgárok bejelentést tettek a BRFK valamely szervénél a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetőinek kétes tisztaságú pénzkezelését, illetve korrupciógyanús magatartását kifogásolva. Megjegyzem, hogy a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár az ország tb-tartozásának, cirka 220 milliárd forintnak az egyharmadát kezeli. A bejelentés szerint az intézmény vezetői tudtával és hozzájárulásával tb-tartozás fejében, a tényleges értékén jóval alul lefoglaltak egy 600-as Mercedes típusú személygépkocsit, melyet nem nyilvános árverésen értékesítettek, hanem 2 millió forintos áron adtak el valamely ismerősnek. Hogy pontosan kinek adták el a gépkocsit, nem nyert publicitást, de az intézmény dolgozói között még hosszú ideig szóbeszéd tárgya volt, és kérdésként fogalmazódott meg, hogy a 13 milliót érő 600-as Mercedesből vajon kinek üthette markát a hálapénz.
Talán nem is került volna újra rivaldafénybe az ügy, ha 1996-ban egy majdnem hasonló cselekménysorozat nem kavarja fel a kedélyeket. Az történt, hogy ugyancsak a közintézmény dolgozói tb-tartozás fejében lefoglaltak 35 darab IBM típusú komplett számítógépet, nyomtatókkal, fénymásolókkal. Lefoglaltak továbbá újszerű bőrfotelokat, garnitúrákat s a többi - 31 tételben 182 darabot. A lefoglalt műszaki eszközök és bútorok foglalási értékét mindösszesen 840 ezer 500 forintban állapították meg. A valós érték minimálisan 10 millió forint körül lett volna. Ragaszkodva a hagyományokhoz, az intézmény vezetői ugyancsak nem rendelték el a nyilvános árverést, így azt nem hirdették meg, arról a haveri, baráti, ismerősi körön kívül senki nem szerzett tudomást.
(15.50)
Ilyen előzmények után már csak az következhetett, hogy ki kellett mondani az árverés sikertelenségét. Az értékesítés után megmaradt eszközöket az Egészségbiztosítási Pénztár - mint végrehajtást kérő - foglalási áron átvette. Ezt az összeget terhelték meg a végrehajtási, szállítási és a számítógépprogramok megsemmisítésének a költségei is. (Sic!)
Az említett két ügyben az intézménynél hűtlen kezelés következtében mintegy 15 millió forintos kár érte az államot, közbevételek elmaradása miatt. Ha nem is "tocsiki" mértékű az ügy, a tendenciája a jövőben akár súlyosabb károkat is okozhat, ha nem okozott már eddig is.
Kérdezem az államtitkár úrtól, a két ügyben állampolgári bejelentésre történt-e intézkedés, megindították-e a nyomozást, ha igen, annak mi lett az eredménye. Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir