ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr átiratban értesített, hogy az 1994. évi önkormányzati választásokat 1994. december 11-ére, vasárnapra kitűzte. (Taps a bal oldalon.)
Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom képviselőtársaimat arról, hogy a mai napon hatályba lépett az Országgyűlés új Házszabálya, így a ma kezdődő ülésünkön már ennek rendelkezéseit kell alkalmazni. Kivételt képeznek ez alól a házbizottság napirendi ajánlásának 1., 2., 4. és 6. pontjai, amelyek tárgyalása már az új Házszabály hatályba lépését megelőzően megkezdődött. Ezek tárgyalása során a régi Házszabály rendelkezéseit fogjuk alkalmazni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szabad legyen egy pillanatra itt megállnom és utalni arra, hogy azt hiszem, képviselőtársaim előtt ismert, hogy ez az új Házszabály a régitől gyökeresen eltérő rendelkezéseket tartalmaz. Azt hiszem, abban sem tévedek, ha azt mondom: mindnyájunk közös érdeke, hogy ennek a Házszabálynak a rendelkezései maradéktalanul érvényesüljenek a parlament munkájában.
Nyilvánvalóan idő kell ahhoz, hogy az új Házszabályt rutinszerűen alkalmazni tudjuk. Ugyancsak mindnyájunk érdeke az, hogy ez idő alatt, amíg ez a készség ki nem alakul bennünk, türelemmel legyünk egymás iránt és talán elkerülendő, hogy időt rabló, felesleges ügyrendi vitákba bocsátkozzék a Ház.
Már az első tapasztalatok arra mutatnak, hogy bizonyos szabályok alkalmazásához közös megegyezés kell, amit a házbizottságban folyamatosan el fogunk végezni. Befejezésül ismételten arra kérném a tisztelt képviselőtársaimat, hogy mindezek figyelembevételével végezzük majd a jövőben a munkánkat.
Tisztelt Országgyűlés! A házbizottság múlt heti ülésén állást foglalt az új Házszabály alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről. A napirendi ajánlás 3., 5. és 7. pontjaiban szereplő előterjesztések tárgyalására már az új Házszabály rendelkezéseit kell alkalmazni, ugyanakkor a bizottsági előkészítés még a régi Házszabály alapján történt meg.
Ezért a házbizottság úgy foglalt állást, hogy ezeknél a napirendi pontoknál a bizottsági ajánlások még szóban hangozzanak el. A jövő héttől kezdődően - a Házszabály rendelkezéseinek megfelelően - fő szabályként majd írásban kell a bizottságoknak benyújtaniuk jelentéseiket.
A házbizottság állásfoglalása szerint a ma kezdődő ülésünkön az azonnali kérdések órájára a keddi ülésnapon 14 órától kerül sor. Ezt követik a kérdések, majd az interpellációk. Amennyiben az azonnali kérdéseknél időmegtakarítás jelentkezik, az interpellációk elmondása során ez az idő felhasználható. Az azonnali kérdéseket, figyelemmel arra, hogy az Országgyűlés holnap reggel 9-kor kezdi meg munkáját, reggel 8 óráig nyújthatják be a frakcióvezetők, az általuk megjelölt tárgy, előadó és címzett feltüntetésével.
Tájékoztatom továbbá képviselőtársaimat, hogy a házbizottság állást foglalt a felszólalások elmondásának rendjéről és helyéről. Ezt új változatban az ülést megelőzően kapták kézhez képviselőtársaim. Felkérem jegyző képviselőtársamat, ismertesse az állásfoglalást.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir