DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm elnök asszony a szót! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! 1990-től az Európai Beruházási Bank a Magyar Nemzeti Bankkal kötött megállapodás alapján végezte magyarországi tevékenységét. A bank az Európai Unió tanácsától ismét felhatalmazást kapott arra, hogy tíz közép- és kelet-európai ország számára 3 milliárd ECU összegben különböző programokat finanszírozzon.
A keretösszeg felhasználása a kérelmek benyújtásának sorrendjében történik, a kérelmek hitelbírálatának függvényében. Gondolom, nem kell külön bizonyítani: elemi érdekünk, hogy minél nagyobb mértékben jussunk hozzá ehhez a forráshoz.
A bank igazgatótanácsának döntése alapján új, azonos szintű keretmegállapodásokat kell kötni az érintett államokkal, amelyek igénylik ennek a forrásnak a felhasználását. A keretmegállapodás aláírásához két okból van szükség az Országgyűlés jóváhagyására: egyrészt a megállapodást a Magyar Köztársaság nevében kell megkötni, másrészt az az állami szuverenitást érintő kérdésekről is rendelkezik. Ilyenek például: biztosítja a legnagyobb kedvezményt a tervezetekre, programokra nézve, diplomáciai kedvezményeket és mentességeket is biztosít.
Emiatt a megállapodás nem magánjogi, hanem közjogi szerződésnek minősül, amelynek megkötéséről az Országgyűlés jogosult dönteni. Ez az oka annak, hogy határozati javaslatot terjesztettünk elő. Kérem a Házat, hogy fogadja el az Európai Beruházási Bankkal kötendő keretmegállapodást, és adjon felhatalmazást a kormánynak, hogy ezt a megállapodást írja alá. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir