DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A most felvetett kérdés és a korábban e témakörben tett megnyilvánulásai is azt bizonyítják, hogy mély felelősséget és elkötelezettséget érez az emberi jogok érvényesülése és széles társadalmi megismertetése iránt.
Jogászkörökben ma már általánosan ismert, hogy az európai emberi jogi egyezményhez való csatlakozásunk óta a magyar állampolgárok számára is nyitva áll a lehetőség, hogy közvetlenül is fordulhatnak az európai emberi jogi bizottsághoz és bírósághoz. A strasbourgi ítéletek angol és francia nyelven jelennek meg, így azok az országok, ahol e két nyelv a hivatalos, nyilván előnyösebb helyzetben vannak. Ám az ítélkezési gyakorlat nyomon követése még ezen országokban is gondot okoz.
Mit tett, mit tesz és mit tehet az Igazságügyi Minisztérium e gondok enyhítése érdekében? Amikor 1992 őszén az Országgyűlés megerősítette az egyezményhez való csatlakozásunkat, a minisztérium valamennyi képviselő részére elkészített egy 150 oldalas tanulmányt az egyezménnyel és a joggyakorlattal kapcsolatos részletes ismeretekről. E tanulmányból az érdeklődők számára további példányokat is tudunk biztosítani. Számos továbbképző tanfolyamot rendeztünk bírák, ügyészek, ügyvédek és közigazgatási tisztviselők számára, a legutolsó éppen két hete fejeződött be, ahol az Európa Tanács előadói tartották az előadásokat. Számos cikket, tanulmányt publikáltunk különféle szakfolyóiratokban, és szándékunk ez a jövőben is.
Vizsgáljuk, hogy a minisztérium hivatalos lapjában, az Igazságügyi Közlönyben folyamatosan közzétesszük a bíróság ítélkezési gyakorlatát befolyásoló fontosabb döntéseket. Rendelkezésre áll az Országgyűlés épületében a dokumentációs központ, a kérdés lényegét tekintve azonban a Magyar Közlönyben való közzétételt tekintve további vizsgálatokra és döntésekre van még szükség, ami a minisztérium kompetenciáján kívül esik.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir