ELNÖK (dr. Salamon László)

Full text search

ELNÖK (dr. Salamon László)
ELNÖK (dr. Salamon László): Megkérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket, folytatjuk munkánkat.
Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom képviselőtársaimat a rendkívüli házbizottsági ülés lefolyásáról és az ott kialakult állásfoglalásról. A rendkívüli házbizottság ülésén Békesi pénzügyminiszter úr tájékoztatta a házbizottságot arról, hogy az érdekegyeztető tanácskozáson történt megegyezésnek megfelelően valamennyi megegyezési pontban a módosító javaslatok, illetőleg kapcsolódó módosító javaslatok előterjesztésére valamennyi érintett törvényjavaslatban - tehát a költségvetési törvényben, illetve az adótörvényekben is - sor került vagy képviselői indítvány, vagy bizottsági indítvány formájában.
A most szorosan tárgyunkat képező törvényjavaslat ügyében - a személyi jövedelemadó törvényjavaslatának ügyében - két ilyen csatlakozó módosító javaslat beterjesztésére került sor: a T/233/88. szám alatt Bakonyi Tibor szocialista párti képviselő úr által jegyzett csatlakozó módosító javaslat, illetve T/233/91. szám alatt Keller László, szintén szocialista párti képviselő úr csatlakozó módosító javaslata.
A házbizottságban ezek után az az egybehangzó álláspont alakult ki, hogy a részletes vita folytatásának nincs akadálya; az ülésvezető elnök a részletes vita adott pontjainál hívja fel a Ház figyelmét, hogy az ÉT-megegyezésnek megfelelő csatlakozó módosító indítvány is érinti azt a tárgyalandó részt. Ezen túlmenően a Ház elnöke intézkedett, hogy ezen módosító indítványokat, illetőleg csatlakozó módosító indítványokat valamennyi képviselőtársunk kézhez kapja. Tehát ne csak a frakcióvezetők, mint az általában a törvényjavaslatnál szokásos - tehát a frakciók egy zárt példányszámban -, hanem ezt úgy kapják kézhez képviselőtársaink, mintha eredeti kormányjavaslat lenne.
Mindezek után folytatjuk a részletes vitát. Visszatérünk ahhoz a ponthoz, amelyet Kónya Imre ügyrendi felvetése előtt tárgyaltunk. Odáig jutottunk, hogy lezártam az ajánlás 1-7-ig terjedő pontjainak tárgyalását átfogó részletes vitarészt. Ezt most megnyitom. Megnyitom már csak azért is, mert az egyik csatlakozó módosító indítvány - a T/233/88., Bakonyi Tibor képviselőtársunk által előterjesztett indítvány - éppen ezt a részt érinti.
Visszatérve ehhez a ponthoz, ismét megnyitva a részletes vitát kérdezem, kíván-e az ajánlás 1-7. terjedő pontjaihoz valaki hozzászólni? Kérem, jelezze! Mivel hozzászólásra jelzés nem történt, a részletes vita e szakaszát lezárom.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem képviselőtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 8., 9. pontjához, mely a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 6. § (1) bekezdésének módosításával azt a rendelkezést változtatja meg, amely a bevételcsökkenés szabályait tartalmazza. Felszólalási szándékot senki nem jelzett, így a részletes vita e szakaszát lezártnak nyilvánítom.
(10.50)
Tisztelt Országgyűlés! Indítványozom, hogy az ajánlás 10. pontjától a 23. pontjáig terjedő módosító javaslatok tárgyalását kapcsoljuk össze. Ezek a javaslatok a mentességi szabályokat tartalmazzák. Arra figyelemmel, hogy a 17. ponthoz tartalmában kapcsolódik a 20-as, 21-es, 29-es, 46-os és 61. pontokban megfogalmazott javaslatsor, illetőleg a 20. ponthoz kapcsolódik a 62. pont, ezeknek is együttes tárgyalását indítványozom. A két indítványról együttesen, kézfelemeléssel kérem határozathozatalukat. Kérem, szavazzanak! (Megtörténik. - Látható többség.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többséggel az indítványt elfogadta.
Megkérdezem, kíván-e valaki szólni az előbb felsorolt módosító javaslatokhoz? Felszólalási szándékot senki nem jelzett; így a részletes vita e szakaszát is lezártnak nyilvánítom.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem képviselőtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 24. pontjához, amely a törvényjavaslat 7. §-ában az eredeti törvény 15/A §-ának módosítását kezdeményezi. Senki nem kíván felszólalni, így a részletes vita e szakaszát is lezártnak nyilvánítom.
Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 25. és 26. pontjaiban levő javaslatok ellentétesek a Házszabály 94. §-a (3) bekezdésével; mivel a szabályozásuk túlterjeszkedik a törvényjavaslati rendelkezéseken, ezért ezek részletes vitáját nem nyitom meg.
Tisztelt Országgyűlés! Indítványozom, hogy az ajánlás 27-től 45. pontjáig terjedő módosító javaslatok tárgyalását kapcsoljuk össze. Ezek a javaslatok a kis összegű és más kifizetésekből származó jövedelmek adóztatásáról rendelkeznek. Arra figyelemmel, hogy a 27-es ponthoz tartalmában kapcsolódik az 50. pont, a 31. ponthoz a 34., 35., 37., 38., 45. és 129. pont, továbbá a 36. ponthoz pedig a 131. pont, ezen pontoknál is az együttes tárgyalást indítványozom.
Most felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy az itt összekapcsolni javasolt témakörhöz tartozóan ismét egy ÉT-megállapodás tárgyát képező csatlakozó módosító javaslat került előterjesztésre, T/233/91-es szám alatt, Keller László képviselő úr, a szocialista párti frakció részéről.
Az indítványokról együttesen, kézfelemeléssel határoz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak!
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többséggel az indítványt elfogadta.
Megkérdezem, kíván-e szólni valaki az előbb felsorolt javaslatokhoz, illetve először megadom a szót az írásban már előre jelzett felszólalónak, Keller László képviselő úrnak, a Magyar Szocialista Párt frakciójából.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir