DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A 17. §-hoz, illetve azon belül is egyetlen ponthoz, a szellemi tevékenységet folytató magánszemélyek adójával kapcsolatos előterjesztéshez szeretnék rövid észrevételt fűzni, hogy kifejezzem eléggé nem hangsúlyozható rosszallásomat, és hogy csatlakozzak azokhoz, akik ezt már megtették.
Az 1994. július 8-án közzétett kormányprogramban a következőket olvassuk - idézem: "A kormány javaslatot tesz a szerzői jog alá eső adómentes sáv emelése érdekében az értékhatár felülvizsgálatára."
Én sem tudtam, és nyilván más sem gyaníthatta, hogy az idézett kitételt mint dodonai szöveget kell értelmezni, és a híres kétértelmű válaszhoz hasonlóan kezelni, hogy tudniillik "a királynőt megölni nem kell félnetek..." satöbbi.
Joggal hihettük, hogy a magát szakértőnek hirdető szocialista kormány is tudja, amit mindenki tud, hogy az elmúlt három év inflációja azt a 100 ezer forintot is alaposan leértékelte, amelyet eddig biztosítottak a nemzet csalogányainak, a szellemi és művészi alkotómunka igájában élő honfitársainknak.
(11.40)
Pedig tudhattuk volna, hogy szerencsétlen hazánkban az egymást követő pénzügyi kormányzatok évek óta fordítanak komoly gondot arra és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az alkotó értelmiség egyre rosszabb feltételek között folytathassa tevékenységét. Nem akarják ugyanis belátni, hogy szegény és kis ország lévén, itt egy szimfóniáért sem fizetnek annyit, mint Európa boldogabb tájain, mondjuk, egy szonátáért, a regényekről, versekről már nem is beszélve; továbbá hogy ezen a területen nincs feketemunka, itt minden fillérért adózni kell; végül hogy a sporton kívül nemzetközileg már csak itt, ebben a vonatkozásban vagyunk versenyképesek. És mindezt éppen most, amikor a szellemi termékekre különösen rossz világ jár - nehéz elhelyezni a kéziratokat, alacsonyak a szerzői tiszteletdíjak.
Ez a szabályozás mint a szellemi élet letaglózása, hátba szúrása értékelhető. Lemoshatatlan szégyene lesz az Országgyűlésnek, ha megszavazzuk. Kérem ezért, foglaljunk állást ellene, és a jobbító indítványokat támogassuk szavazatunkkal. Köszönöm. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir