DR. GARAY ISTVÁN

Full text search

DR. GARAY ISTVÁN
DR. GARAY ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság megtárgyalta a T/233. számú, a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvénymódosításhoz benyújtott 50, az ügykörébe tartozó módosító indítványt. A részletes vita folyamán a beterjesztőknek lehetőségük lesz érvelni javaslataik mellett, így csak néhány konkrét pontra, illetve általános, közös vonásra térek ki.
A bizottságot döntően szociális szempontok vezérelték, de érthető módon a módosító javaslatok költségvetési vonzatait is figyelembe kellett venni.
Így nem támogattuk az ajánlás 12. pontjában Juhász Gábor javaslatát, annak mintegy 6-7 milliárdos költségvetési vonzata miatt, illetve Demeter Ervin 70. számú javaslatát és Sasvári Szilárd 71. számú módosítását a költségvetési terheket évről évre növelő, módosító hatása miatt.
Az iskolai szövetkezetek és szövetkezeti csoportok keretében szerzett jövedelem adómentességét - ez Sasvári Szilárd 53. számú javaslata volt - nem támogattuk adómegkerülés lehetősége miatt.
Ugyanakkor 15 igen szavazattal, egyhangúlag támogattuk - szakmai indokoltsága és nem túl jelentős költségvetési terhe miatt - Szigeti György 60. szám alatti javaslatát, amely a súlyosan fogyatékos magánszemélyek adókedvezményét havi 600 forintról 900 forintra emelné. Az önkéntes biztosító pénztárak és biztosító egyesületek vonatkozásában több javaslatban az előbbi formát támogatta a bizottság.
Az alapítványok, közalapítványok és közérdekű kötelezettségvállalások problémakörének tárgyalásakor általánosságban felmerült a nonprofit törvény szükségessége, míg konkrétan a 79-80-81-82. számú módosító javaslatokat, nevezetesen Csizmár Gábor, Csépe Béla, Juhász Gábor, Pusztai Erzsébet javaslatát - elnézést kérek, hogy csak az első szerzőket említem -, az ott megfogalmazott elveket, úgymint szociális, hitéleti, ifjúságvédelmi célok, a munkanélküliség enyhítését szolgáló kezdeményezések, befizetések adókedvezmény formájában való támogatását egyhangúlag javasolta a bizottság.
(9.30)
A bizottság tartózkodott azon módosító javaslatsorral kapcsolatban, amely a hivatali, illetve cégautók magáncélú használatával függtek össze, azzal a megjegyzéssel, hogy tartalmilag mindegyikben talált használható elemeket.
Még egy módosító javaslatra térek ki, nevezetesen a 86. számúra, amelyet Kis Gyula nyújtott be. Nem javasolta az üzleti biztosítások adókedvezményét. Indokolásként többek között megemlítette a mintegy 2 milliárd forintra becsülhető adóbevétel elmaradását, a biztosítási törvény hiányából is származtatható ellenőrzési nehézségeket.
Ezzel a kérdéssel kapcsolatban ellenérvként felmerült az előző, Kis Gyula-féle érveléssel szemben, hogy ezt a hosszú távú megtakarítást a világon mindenhol támogatják, tekintettel arra, hogy tőkefelhalmozás-serkentő, egyensúlyjavító konstrukció, kedvező makrogazdasági hatásai és előnyei vannak, valamint amiatt is, hogy az önkéntes biztosító pénztárak előnye az adókedvezmény mértékét illetően így is fennmarad a törvényjavaslat szerint.
A bizottság e kérdésben végül is halasztotta állásfoglalását.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir