DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Válaszolhatnék röviden egy régi magyar közmondással: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ennél azonban sokkal konkrétabb a hiteles jegyzőkönyv, amely a költségvetési vitáról szól.
A jegyzőkönyvet bármely képviselőtársam tételesen átnézheti. Nem kell ahhoz részletes szövegelemzés vagy közgazdasági analízis, hogy nyilvánvaló legyen: amit ön, képviselő úr és a válaszban érintett kisgazdapárti képviselő úr elmondott a költségvetési vitában, annak a nagy része alaptalan, szakmailag téves, javaslataik egy része irreális és az ország számára káros. Teljesen természetes, hogy erre az előterjesztőnek reagálnia kell. Ezt tettem én és fogom tenni a jövőben is mindaddig, amíg olyan véleményeket fognak hangoztatni a parlamenti vitában, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, nem felelnek meg a szakmai igényeknek, és amelyek káros javaslatokat tartalmaznak.
(10.10)
Ami a magyar utat illeti, képviselő úr, én azt gondolom, érdemes azon elgondolkodni, miért gondolja ön, hogy a magyarság többsége azt az utat akarja járni, amit ön vagy a kisgazdapárt ajánl. Úgy tűnik, a választásokon nem ez a válasz. A magyarság túlnyomó többsége nem azon az úton akar járni, amit önök ajánlanak. Ezért tehát, ha valaki sérti a magyarságot azzal, hogy kisajátítja a kisebbség nevében az úgynevezett magyar utat, akkor az valószínűleg a magyarság többsége lehet.
De ha nagyon egyszerűen és tömören végignézzük, hogy milyen utat ajánl a kisgazdapárt, milyen javaslatokat tesz, akkor abból nagyon világos kép rajzolódik ki, hogy ennek az útnak a megvalósítása térben és időben bizony az országot visszavetné.
Mit is ajánlanak önök?
Adósságkönnyítést valamilyen ködös módon, ezt időnként adósságelengedéssel, -csökkentéssel, moratóriummal vetik föl: sok kárt okoznak vele az országnak. Protekcionizmust a szabadkereskedelemmel szemben, ami bezárná a korszerűsítés útjait. Külföldi tőke- és befektetésellenes véleményeket hangoztatnak rendszeresen. Bankellenes véleményeket hangoztatnak rendszeresen. Megalapozatlan elosztási igényeket támasztanak rendszeresen.
Azokra a szakmai tévedésekre, amelyekről szó esett a zárszóban, külön már ki se térnék. Bizony, ha ezen az úton járna az ország, a parlament és a kormány, akkor térben és időben vetné vissza Magyarország fejlődését. Az már csak ízlés és illusztráció kérdése, hogy ez a visszafejlődés meddig tarthatna. Lehet, hogy az Etelköz nem volt jó meghatározás, ezért, ha valakit sérthet, az etelközieket sértheti ez a megjegyzés. (Derültség.) Tőlük szívesen elnézést kérek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir