DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elektronikus média az elmúlt fél évszázadban hadsereg és fegyverek nélkül nagyhatalom lett, mert milliók véleményét formálja, sőt az ifjúság nevelését is befolyásolja. A tárgyilagos, jó szellemű műsorok építőek, az elfogultak kárt okoznak. Ha egy rádió vagy televízió magánvállalkozás, akkor a törvény keretein belül szabadon gazdálkodnak, de ha, mint a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, közszolgálati intézmény, akkor nem lehet, hogy kiszolgálják akár a kormányt, akár az ellenzéket, csakis a közérdeket. Világos, hogy a miniszterelnök úr a rádió és televízió elnökének gyors kinevezésével, illetve előterjesztésével azt akarta elérni, hogy stabilizáció legyen.
(15.10)
Ehelyett jelenleg a Magyar Televízióban foglalkoztatási bizonytalanság és zűrzavar uralkodik. A televízió programjában a hírszolgálatnak egyszerűen nincs jó, korszerű stratégiája, az esti műsorból hiányzik a vidéki Magyarország élete, a belpolitikai műsorok szinte eltűntek, s a gazdasági helyzetünk alakulását segítő műsorok is hiányoznak. Miközben a televízió alkalmazottainak jelentős része hosszú évek tisztességes munkája után feszültségben, félelemben, sőt emberi méltóságában megalázva dolgozik, kialakult egy szűk hatalmi kör, amely arrogánsan, fennhéjázóan intézkedik. Miközben a kiadások csökkentése is érvényben van, egyes kiváltságosak jövedelme tehetségükön és eredményükön messze túlhalad.
Ezért kérdezem a miniszter urat, mivel a televízió elnökét a miniszterelnök úr terjesztette föl a köztársasági elnök úrhoz kinevezésre, van-e felelőssége a televíziónál eluralkodott, nyugodt munkára alkalmatlan helyzetért?
Másodszor: helyes-e, hogy a Magyar Televíziónál - miközben a közszolgálati dolgozók munkalehetőségét és így a reáljövedelmét is csökkentik - egyesek a közpénzekből aránytalanul nagy személyi jövedelmet élveznek?
A harmadik: mivel a kormány várhatóan márciusban beterjeszti a médiatörvényt, helyesnek tartja-e, hogy addig ne történjenek olyan szervezeti és személyi változások, amelyek kész helyzetet teremtenek? Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir