DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! A miniszterelnök úr engem bízott meg, hogy a kormány nevében válaszoljak a képviselő úrnak a televízióval kapcsolatos interpellációjára. Ez a gesztus nyilvánvalóan azt jelzi, hogy bár a Magyar Televízió az előző kormány által hivatkozott 1974-es hírhedt minisztertanácsi rendelet értelmében kormányfelügyelet alatt állt, de ez a kormány a közvetlen beavatkozás, irányítás és ellenőrzés jogát nem kívánja gyakorolni.
Az 1070/1994. évi kormányhatározat a művelődési és közoktatási miniszter hatásköréül szabta a Magyar Televízió és a Magyar Rádió költségvetésével kapcsolatos szervezési, beszámolási, információszolgáltatási és ellenőrzési kötelezettséget és jogot, valamint az igazságügy-miniszterrel közösen felelős vagyok a rádióról és televízióról szóló törvényjavaslat előkészítéséért. Ennyi és nem több tehát a művelődési miniszter hatásköre a közszolgálati médiák vonatkozásában.
A törvény előkészítésével kapcsolatos feladatunknak eleget is tettünk: a médiatörvény-tervezet elkészült, s remélhetőleg a sikeres közigazgatási egyeztetési folyamat eredményeként még ebben az évben a kormány, illetve a parlament elé kerülhet. E törvény véleményem szerint kielégítően fogja szabályozni a hatásköröket, a jogokat és feladatokat, a közszolgálatiság fogalmát, az ebből eredő kötelezettségeket, s lehetőség szerint rendezni fogja az évek óta tartó feszültséget kormány és médiumok között, valamint médiumokon belül.
A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény elfogadásáig tehát csak információszolgáltatási kötelezettségemnek tehetek eleget, hiszen az egész kormány így kívánja felfogni a közszolgálati médiumokkal kapcsolatos hatáskörét.
Képviselő úr kérdéseire az alábbi válaszokat tudom adni:
A Magyar Televíziónál lévő esetleges nyugtalan helyzetért elsősorban a törvény hiánya a felelős. Ezt a helyzetet a mostani kormány elődje mulasztásaként örökölte. A jelenlegi kormány tehát nem - az ön kifejezésével élve - a nyugodt munkára alkalmatlan helyzet előidézéséért, hanem mielőbbi megszüntetéséért felelős, amit a médiatörvény előkészítésével és benyújtásával kívánunk megtenni.
Másodszor: Horváth Ádám elnök úrtól kapott információim alapján a Magyar Televízió vezetőinek fizetése arányaiban megfelel a Duna TV vezetői illetményének, illetve a hasonló, sok milliárddal gazdálkodó intézmények vezetői bérének. Az arányosságokat, illetve aránytalanságokat tehát ehhez a szemponthoz méltányos és igazságos mérni.
Harmadszor pedig: a médiatörvény tervezetét remélhetőleg rövid időn belül előterjesztjük. Addig nem tartom sem okosnak, sem célszerűnek olyan szervezeti és személyi változások meghozatalát, amelyek kész helyzetet teremtenek, viszont a TV felelős vezetői az általuk helyesnek tartott döntéseket meg kell, hogy hozzák. Köszönöm szépen a figyelmüket.
Kérem képviselő úrtól válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir